De redenen waarom je vegan leer wilt dragen

We hebben echt bont jaren geleden al verbannen uit onze kledingkast, maar wat dacht je van leer?

We leven steeds bewuster. We denken na over onze boodschappen, kopen niet zomaar alles bij de Primark en shoppen steeds vaker tweedehands. Allemaal bewuste keuzes met het milieu in ons achterhoofd. Want inmiddels is het allang niet meer onbekend dat de mode-industrie de op een na grootste vervuiler is van de hele wereld, toch?

Houden we daarom minder van mode? Nee, dat niet. Maar we kunnen er wel beter over nadenken en bewustere keuzes maken. We vertelden je al eerder hoe jij de eerste stappen zet naar een duurzame kledingkast. Maar als het gaat over diervriendelijke producten hebben we nog een stap te zetten. Zo hebben we echt bont jaren geleden al verbannen uit onze kledingkast, maar wat dacht je van leer?

Het nadeel van echt leer

Veel mensen denken, of willen denken, dat leer een bijproduct is van de vleesindustrie. De huid is het restant van al het vlees dat we eten, dus we kunnen er maar beter schoenen en tassen van maken. Maar dat is (helaas) niet zo. Er worden dieren gefokt voor de productie van leer. Niet alleen koeien, ook kalfjes, schapen, varkens, paarden, geiten en lammetjes worden gebruikt om leer van te maken.

Ten eerste is het dus gewoon echt allesbehalve diervriendelijk. Als je kijkt naar de impact van echt leer op het milieu, zijn er een aantal schokkende feiten over te vinden. Zo zou een paar schoenen van echt leer 1,4 miljoen liter water kosten. Daarnaast moet het leer ook bewerkt worden, anders blijft jouw leren jasje echt niet jarenlang mooi. Dit zorgt weer voor veel schadelijke stoffen die bij het afval terechtkomen. Leer is ook nog eens heel slecht voor het milieu. Maar wat is het alternatief?

Nep leer is geen vegan leer

Dat we steeds meer nadenken over dier en milieu is de mode-industrie niet ontgaan. Ze zien het juist als een marketingmiddel. Zo wordt ‘goedkoop’ nep leer nu opeens vegan leer genoemd. En ja, daar hebben ze gelijk in. Nep leren jasjes zijn vaak van PU of PVC gemaakt en dus niet van dieren. Hierdoor is nep leer in ieder geval diervriendelijker, maar beter voor milieu? Nee, dat niet.

Wat is dan wel vegan leer?

Gelukkig zijn er al een aantal fashion designers die geen leer meer verwerken in hun collecties. Mode ontwerpster Stella McCartney staat hier al jaren om bekend. Zij maakt tassen van vegan leer door PU en PVC met elkaar te combineren. Maar vegan leer kan ook gemaakt worden van gerecyclede plastic flessen, gerecycled nylon en zelfs kurk. Vegan leer bestaat dus wel echt, je moet alleen even goed het label lezen.

En waar koop je het?

Er zijn inmiddels al meerdere (leuke!) meren die vegan leer verkopen. Stella McCartney, Veja, Matt & Natt, Bourgeois Boheme, Beyond Skin en nog veel meer. Je zou bijna denken dat het een trend is. Maar wij hopen dat dit net als leopard print, een essential wordt. Niet meer dan normaal.

READ NEXT
Hier shop je nepleren broeken die eruitzien alsof ze van echt leer zijn
Nederlandse merken waar we trots op mogen zijn
Deze merken verkopen diervriendelijke make-up producten

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites