In Amerika is dit sinds kort een echte hit, maar wij kennen dit groene pareltje natuurlijk al veel langer. Tegenwoordig eten we het het hele jaar door; in de winter als stamppot en in de zomer gaat het door onze groene smoothies. Waar ik het over heb? Over boerenkool natuurlijk!

Boerenkool

Boerenkool is familie van de spruiten, kolen, broccoli en bloemkool. Deze groenten behoren allemaal tot de cruciferae of brassicaceae familie. Wat maakt deze groente zo bijzonder?

  • Boerenkool barst van de vitamine C. Er zit meer vitamine C in boerenkool dan in bijvoorbeeld een sinaasappel! Vitamine C ondersteunt de weerstand en is van belang voor de vorming van collageen, dit laatste is van belang voor het bindweefsel van de huid.
  • Naast vitamine C bevat boerenkool ook nog eens heel veel vitamine K. Dit is belangrijk voor de bloedstolling en de botstofwisseling.
  • Boerenkool bevat ook vitamine A. Dit heb je nodig om goed te kunnen zien, vooral in het donker. Vitamine A is ook nodig voor de opbouw van de huid, voor gezond haar en gezond tandvlees.
  • Naast al deze vitamines zit boerenkool vol krachtige antioxidanten. Antioxidanten zoals carotenoïden en flavonoïden bieden bescherming tegen verschillende vormen van kanker.
  • Boerenkool is een goede detoxer. Het bevat namelijk chlorofyl. Chlorofyl bevordert de bloedvorming en optimaliseert de energieproductie in de cel. Daarnaast bindt chlorofyl giftige of zware metalen (kwik, lood, cadmium, amalgaam, aluminium en arseen).
  • Alsof dat nog niet genoeg is bevat boerenkool ook veel ijzer en calcium. De calcium uit boerenkool wordt veel beter opgenomen door het lichaam dan calcium uit zuivel.

Omdat we wat mij betreft allemaal massaal aan de boerenkool moeten, heb ik voor jullie mijn drie favoriete boerenkoolrecepten:

Boerenkool stamppot

Ingrediënten

  • 600 gr zoete aardappelen
  • 300 gr biologische boerenkool
  • 150 gr buffelmozzarella
  • 1 grote biologische ui, gesnipperd
  • 2 teentjes biologische knofloo

Bereidingswijze

Leg de zoete aardappels en boerenkool in een pan en schenk er 3 dl water op. Leg het deksel op de pan en breng het water op hoog vuur aan de kook. Kook dit op laag vuur in 20 minuten gaar. Giet daarna het kookwater af. Stamp de aardappels en boerenkool zodat een grove stamppot ontstaat. Zet de pan op laag vuur. Bak de ui en knoflook even aan in de koekenpan en schep deze samen met de buffelmozzarella door de stamppot en warm al omscheppend de stamppot weer wat op. Breng op smaak met zout en peper.

Quinoa met boerenkool

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 300 gr boerenkool
  • 200 gr quinoa
  • 50 gr goji bessen
  • 600 ml groentebouillon

Bereidingswijze

Fruit de uien en knoflook in de olijfolie, schep chilipoeder er doorheen en bak dit even mee. Voeg de boerenkool in gedeelten toe en laat dit in 15 minuten (al omscheppend) slinken. Schep daarna de quinoa en goji bessen door de boerenkool en schenk de warme bouillon erbij. Hierna breng je het geheel al roerend aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de quinoa 10 minuten rusten. Roer de korrels vervolgens los met een vork. Op smaak brengen met zout en peper.

Super kale smoothie

Mix de volgende ingrediënten door elkaar totdat je een heerlijke smoothie hebt:

  • 2 handen boerenkool
  • 1 banaan
  • 1 appel
  • sap van limoen
  • 2 eetlepels goji bessen
  • 1 eetlepel chia zaden
  • 1 theelepel maca
  • water toevoegen naar behoefte

 

(Visited 183 times, 1 visits today)