Vroeger waren jullie onafscheidelijk en stond je Hyves profiel vol met foto’s van jullie samen met ‘BFF’, ‘wil je nooit meer kwijt’ en toch is het geëindigd. De meeste vriendschappen bloeden langzaam dood. Je ziet elkaar steeds minder en op een gegeven moment verwaterd het gewoon. No hard feelings.

We hebben allemaal vriendschappen en sommige zijn beter dan de andere. En hoewel we misschien niet heel veel meer uit de vriendschap kunnen halen, blijven we maar aanmodderen. Waarom doen we dit? Waarom kan je eigenlijk niet gewoon tegen je vriendin zeggen, ‘Ik wil het uitmaken. Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’?

We hebben allemaal wel zo’n vriendin waar we maar niet vanaf komen. Iedere keer als jullie afspreken erger je je mateloos aan haar en verzeker je jezelf dat dit echt de laatste keer is dat je met haar zal afspreken. Maar als zij dan weer een appje stuurt, zit jij volgende week weer met haar in de kroeg. Herken jij je hierin en weet jij precies over wie dit gaat? Dan wordt het echt eens tijd om deze vriendschap in the past te laten en here’s how…

Waarom is het zo lastig?

Eerst moeten we weten waarom we het zo moeilijk hebben om toxic vriendinnen uit ons leven te verwijderen. Als we het met een jongen niet meer zien zitten latten we er toch ook geen twee jaar overheen gaan?  ( Zo maak je het uit met je vriendje zonder een bitch te zijn) Het is te makkelijker om ‘vrienden’ te blijven met mensen die je niet meer leuk vind, omdat vriendschappen niet monogaam zijn. Je hoeft niemand te dumpen. Je ziet en spreek haar een stuk minder en wilt jezelf daar dan ook liever voor opofferen. 

Is het wel echt het einde?

Elke vriendschap heeft zijn ups en downs en dat is heel normaal. Dit kan te maken hebben met veranderingen in jullie levens: is een van jullie net verloofd? Of heb je een nieuwe baan? Andere woonplaats? Het is logisch dat je door deze veranderingen verandert en langzaam een andere kant opgaat.

Als je merkt dat je er tegenop ziet om af te spreken met iemand of dat je na haar gezien te hebben opeens ontzettend negatief bent, moet je toch voor jezelf nagaan, is het tijd om er een einde aan te maken. Life’s to short. 

Dat je er even geen zin in hebt is geen reden om het uit te maken. Vraag jezelf af:

1. Voel je je beter of slechter nadat jullie samen hebben afgesproken?

2. Negeer je telefoontjes, appjes of zeg je vaak af met deze vriendin?

3. Vraag je jezelf weleens af hoe jullie in eerste instantie vrienden zijn geworden?

Nu is het echt klaar

Als je besluit dat het echt klaar is en je geen vrienden meer wilt zijn heb je twee opties. Je kunt gaan voor de niet-confronterende route en langzaam wegdrijven of de confrontatie aangaan. 

De niet-confronteerde optie noemen we ghosten. Het woord zegt het eigelijk al: je skipt haar gewoon. Je stelt niet zo veel vragen, zegt geen ‘ja’ op haar uitnodigingen en doet wat langer om te antwoorden. Maar deze tactiek werkt alleen als je gevoelens wederzijds zijn en zij ook geen vrienden meer wilt zijn. Als dat niet zo is kan dit nogal gemeen overkomen en dan kun je beter voor de tweede optie gaan. Trust us, niemand, echt helemaal niemand, wil dit gesprek hebben. Maar soms heeft de ander het nodig om te horen dat het echt over is. 

Je hoeft echt geen verhalen op te brengen over dingen waar je je aan ergerde in 2011. Maar soms moet diegene gewoon horen waarom de vriendschap over is. Vooral als jullie jarenlang vrienden zijn geweest, dan verdient diegene het om te horen waarom je niet langer vrienden wil zijn. Laat weten dat je jullie vriendschap waardeert en op welke manier jullie uit elkaar zijn gegroeid. 

Zo eindig je de vriendschap niet met ruzie en kunnen jullie elkaar gewoon gedag zeggen op een feestje. Het is normaal om foto’s van jullie samen terug te zien en die persoon te missen,  maar iemand missen betekent niet dat je ze terug wilt in je leven.

READ NEXT
8 Tekenen dat jij de ‘mom’ van je vriendinnengroep bent

9 dingen die je herkent als je het ‘kleine vriendinnetje’ bent

PHOTOCREDITS : SISTASERTRALINE
(Visited 59 times, 1 visits today)