Waar je op moet letten bij het kopen van een leren jas

Een leather jacket is een item die iedere vrouw in haar kast hoort te hebben. Een echt investment piece: hartstikke tijdloos en ze gaan ook heel lang mee. Dat ze lang meegaan heeft nog een voordeel: hoe langer je de jas draagt hoe mooier hij wordt. De ‘krassen’ en vervagingen zorgen ervoor dat ‘ie karakter krijgt. Wij geven je tips waar je op moet letten als je zo’n investment piece aan gaat schaffen.

 1. Het leer
  Leer is natuurlijk de belangrijkste eigenschap. Dik of dun leer, hard of juist zacht: dit heeft allemaal invloed op de pasvorm. Na verloop van tijd gaat de jas vaak lekkerder zitten omdat het leer dan soepeler wordt en zich gaat vormen naar je lichaam. Een fijne eigenschap van dit materiaal dus. Zoek in de jas naar het waslabel om te ondervinden wat voor soort leer het is. Vaak bepaald dit namelijk ook de prijs, maar ook de uitstraling, duurzaamheid en het is ook handig om te weten voor het na behandelen: mag je het leer wel invetten of juist niet?
 2. De lengte
  Het grote vraagstuk bij het kopen van een leren jacket: wil je een korte versie of juist een wat langere? Vraag jezelf af: past het bij mijn lichaamstype en past het bij wat ik vaak draag? Als je bijvoorbeeld regelmatig een jurk draagt, is een korte leather jacket misschien een betere optie dan een langere. Een lange staat dan weer beter op een jeans en heeft meer een rock & roll vibe.
 3. De schouders
  Zorg ervoor dat de schouders precies goed zitten. Te klein is natuurlijk vreselijk, want je kunt je armen dan niet tot nauwelijks bewegen. Maar te groot is ook niet de bedoeling, tenzij je kiest voor een oversized boyfriend style. Een handige tip: zorg ervoor dat er een trui onder past. Als jij op een mooie lente avond op een terras zit, is een leather jacket heel fijn met een trui eronder (en je wilt niet dat het uiteindelijk een miskoop wordt omdat er alleen een t-shirt onder kan).
 4. De kraag
  We zien tegenwoordig veel leren jacks met een schaapachtige kraag. Dit geeft een leuke touch aan je jacket maar een klassieke, tijdloze jas heeft een echte leren kraag. Denk er dus goed over na voor wat voor soort jack je wilt gaan. Voor hoeveel jaar ben je ‘m van plan te dragen? Pas hier ook je budget op aan.
 5. Details
  It’s all about the details. Ritsen en/of patches kunnen je jacket maken of breken. Kijk ook of het past bij de andere items in je kast. Als je veel items hebt waar details opzitten, is het misschien verstandiger om een leather jacket te kiezen met geen tot weinig details. Dan kun je het tenminste goed combineren met andere blikvangers.

READ NEXT:


>