Waarom een uur eerder opstaan goed voor je is

5 uur ’s ochtends, rise and shine! Wij staan ook zeker niet te springen naast ons bed op dat tijdstip. Maar beter doen we dat wel want je wint er zeeën aan tijd mee voor jezelf. Steeds meer mensen doen het, Vogue-hoofredacteur Anna Wintour en Michelle Obama gingen je voor. Maar waarom eigenlijk? We zochten het uit.

Miracle Morning

De Amerikaanse zelfhulpgoeroe Hal Elrod schreef een paar jaar geleden de bestseller The Miracle Morning. Daarin beschrijft hij een ochtendroutine met een vast patroon van handelingen die ervoor zou zorgen dat je elke dag blij wakker wordt en super productief kunt zijn. Maar daar moet je dus wel mega vroeg je bed voor uit. En dat dan elke dag.

Me-time

Misschien is het volgen van The Miracle Morning en al z’n vaste handelingen een brug te ver, maar ’s ochtends eerder opstaan zodat je rustig je dag kunt beginnen is zo gek nog niet. En dan is het dus niet de bedoeling dat je die tijd gebruikt om alvast je mail te checken en wat werkgerelateerde zaken af te handelen. Die tijd gebruik je als me-time. Steek een geurkaars aan, lees elke ochtend een paar bladzijdes uit een boek en luister muziek. Schrijf daarnaast op waar je dankbaar voor bent, wat je wensen of dromen zijn.

Wat levert het op

Na zo’n rustig begin waarin je je focust op jezelf kun je de dag veel beter aan. Zo’n routine bezorgt je discipline, focus, een wakker lijf, energie, rust en aandacht voor de dingen die je belangrijk vindt. Als je de reacties van ervaringsdeskundigen mag geloven werkt het haast verslavend en kun je na een tijdje niet meer zonder.