Waarom factor 50 dus niet de beste oplossing is

Beschermt een SPF 50 zoveel beter dan een SPF 30? Het antwoord is simpelweg nee. Als je je zonnebrand goed aanbrengt, is een SPF hoger dan 30 eigenlijk niet nodig.

Een zonnebrandcrème werkt doordat ze een UV-absorberend vermogen heeft. Hoe hoger de SPF, hoe meer UV-straling er wordt geabsorbeerd. Maar dit geldt tot op zekere hoogte, want geen enkele SPF beschermt 100%. De hoeveelheid UV die geabsorbeerd kan worden per SPF is als volgt:

SPF    UV-absorptie
2             50
4             75
8             87,5
15           93,3
30           96,7
50           98

Een SPF 30 beschermt dus niet twee keer zo goed als een SPF 15, zoals veel mensen nog steeds denken. En het verschil tussen SPF 30 en SPF 50 is maar 1.3%!

Het nadeel van factor 50

Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je ’s ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.

Wat écht het verschil maakt, is de hoeveelheid die je smeert. Smeer lekker dik en welke factor je ook gebruikt, smeer je om de twee uur in om de SPF te behalen die er op de fles staat. Door zweten, zwemmen en kleding wordt de bescherming minder dus is het aan te raden extra te smeren. Ook betekent ‘waterproof’ niet dat je je na een plons in het zwembad niet opnieuw hoeft in te smeren. Ook daarvoor geldt: blijven smeren, ook na het zwemmen en afdrogen.

Het risico dat zonbeschermingsproducten met SPF 50 met zich meebrengt, is dat door de extra chemicaliën die worden toegevoegd om de schadelijke UV-straling te blokkeren, de huid sneller kan reageren. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld rode bultjes ontstaan of in het ergste geval allergische reacties.

Welke factor je nodig hebt hangt af van jouw huidtype. Wil jij weten welk huidtype jij hebt en uitgebreid advies over zonbescherming? Kijk op www.hannah.nl voor een huidcoach bij jou in de buurt.

Meer weten over zonnebrand?
Wat houdt SPF nu eigenlijk in?

Doe jij dit ook altijd fout?
Wat je NOOIT mag doen bij het aanbrengen van je zonnebrand

Is het al te laat?
Verbrand! Wat nu?

Zo bereid jij je huid voor op de zomer