Je hebt net je gloednieuwe iPhone laten vallen en het scherm is gebarsten. Je brengt hem naar de Apple Store en ze geven aan dat je 279 euro moet aftikken om hem te repareren. Je valt bijna flauw, want dat is bijna één vierde van de prijs van een nieuwe iPhone. Je begint te denken, is het de reparatie wel waard en hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen?
First things first
Hoe voorkom ik eigenlijk dat ik mijn nieuwe Samsung S22 moet laten repareren. Dat is eigenlijk heel erg simpel, tegenwoordig zijn er namelijk tal aan telefoon accessoires op de markt. Maar er zijn drie soorten accessoires die er bovenuit komen als het om bescherming gaat. Dat is een goed aansluitend Samsung S22 telefoonhoesje, de juiste screenprotector en de juiste camera lens protector. Die laatste is “vrij” nieuw in de smartphonemarkt aangezien de camera’s van tegenwoordig zo groot en verbeterd zijn, is dit een mooie toevoeging. Zorg er dus voor dat jouw telefoon altijd voorzien is van minimaal twee van de bovenstaande accessoires, op die manier kun je al een hoop ellende en geld besparen.
De kosten van smartphone reparaties
De kosten van smartphone reparaties zijn in de loop der jaren gestaag gestegen naarmate de telefoons complexer zijn geworden. De meest voorkomende reparatie is een gebarsten scherm, dat als snel 100 tot 250 euro kan kosten om te laten repareren. Andere veel voorkomende reparaties zijn het vervangen van de batterij, oplaad poort of luidspreker. Deze reparaties kunnen variëren van 50 tot wel 200 euro.
Waarom stijgen de reparatiekosten eigenlijk?
Er zijn een paar redenen waarom de reparatiekosten flink zijn gestegen. Ten eerste worden de onderdelen duurder naarmate de technologie van de telefoons geavanceerder wordt. Ten tweede stijgen ook de arbeidskosten, er is tegenwoordig namelijk veel meer kennis nodig om een telefoon te kunnen repareren. Ten derde maken veel smartphone fabrikanten het moeilijk om hun telefoons te repareren door eigen onderdelen te gebruiken, die weer moeilijk te verkrijgen zijn voor derde partijen.
Is het de moeite waard om mijn telefoon te repareren?
Het antwoord op deze vraag hangt af van een paar factoren. Ten eerste, hoeveel kost het om je telefoon te repareren? Echter, als het een meer complexe reparatie is, zoals het vervangen van de batterij, dan kun je misschien beter overwegen een nieuwe telefoon te kopen.
Ten tweede, hoe oud is je telefoon? Als je telefoon een paar jaar oud is, is het misschien niet de moeite waard om hem te laten repareren, aangezien je voor een paar honderd euro meer ook een nieuwe telefoon kunt kopen.
Als laatste heb je ook nog jouw persoonlijke voorkeur, sommige mensen houden hun telefoon het liefst totdat een nieuwe smartphone echt noodzakelijk is. Niet iedereen is namelijk op zoek naar de laatste en nieuwste toestellen.