Wanneer draagt een man een rokkostuum?

Het rokkostuum is de meest chique outfit voor de man. Als hij dit kostuum draagt dan gaat zijn vrouwelijke partner gekleed in een lange japon met bijpassende schoenen met hak en clutch liefst in dezelfde stof als de jurk. Deze outfit wordt op uitnodigingen aangegeven als ‘white tie’. Dit komt omdat je bij een rokkostuum nooit een zwarte vlinderdas draagt. Die wordt gedragen door het bedienend personeel. Er gelde strenge richtlijnen voor de uitvoering van dit kostuum. Koop het daarom bij voorkeur bij een goede herenmodezaak. Een eigenaar die weet waar hij over praat is hier een absolute must om geen modeflater te slaan.

Hoe ziet het rokkostuum eruit?

Het uiterlijk van rokkostuums is gebonden aan regels. Bij een rokkostuum valt de jas natuurlijk het meeste op. Deze heeft twee scherpe punten en de panden zijn zo lang dat ze tot in de knieholtes van de drager vallen. Onder de jas draag je een wit overhemd, liefst met een ‘vadermoordenaar’: een afneembare kraag. De kraag dankt zijn naam aan het feit dat deze behoorlijk strak kan zitten. Daarnaast draagt de man manchetten met manchetknopen. Voorname heren hebben eigen manchetknopen met het familiewapen erin. Over het overhemd wordt een rokvest gedragen. Dit is altijd wit. Het vest mag onder geen beding onder de voorpanden van de rokjas uit komen. Het geheel wordt gecompleteerd met een zelf gestrikte witte vlinderdas. Hieronder worden een zwarte pantalon en uiteraard zwarte sokken en schoenen gedragen. De pantalon hoort een dubbele bies aan de zijkanten te hebben. De pijpen zijn op maat en worden dus absoluut niet omgeslagen.

Speciale gelegenheden

Het rokkostuum wordt gedragen bij zeer bijzondere gelegenheden. Een huwelijk bijvoorbeeld of bij het in ontvangst nemen van een hoge onderscheiding. Koning Willem-Alexander draagt soms een rokkostuum bij de ontvangst van of bezoek aan hooggeplaatste gasten. Zoals al eerder aangegeven dient de vrouwelijke partner bij deze gelegenheid in het lang gekleed te gaan, uiteraard met hoed of tiara, afhankelijk van de gelegenheid.

Hoe houd je een rokkostuum mooi?

Het rokkostuum wordt zoals gezegd alleen gedragen bij zeer bijzondere gelegenheden. Na het dragen kun je dit het beste laten stomen. In de wasmachine is alleen een optie voor de sokken. Het kostuum wordt meestal in een kledingzak in de kledingkast opgeborgen om ervoor te zorgen dat het bij een volgende keer dragen in perfecte staat is. Een rokkostuum wordt gedragen bij de dresscode white tie. Als de dresscode black tie is dan draagt de man een smoking. De dames gaan ook dan in het lang als er een diner bij de gelegenheid is. Is er geen sprake van een diner dan kan de vrouw ook een nette cocktailjurk dragen. Als de avond ter ere van de man is dan zorgt zijn vrouwelijke partner er uiteraard voor dat zij niet alle aandacht trekt met haar outfit en houdt ze die qua kleur en uitstraling enigszins bescheiden.