Hoe vaak zeggen we niet tegen onszelf: ik ga echt minder kleding kopen. En komen we vervolgens thuis met een hele tas vol met kleding van de Zara? Juist ja, ook wij zwichten nog iets te vaak voor fast fashion.

Maar toch kun je duurzaam shoppen volhouden. Je moet er even doorheen, maar daarna zul je écht blij zijn met de items die je shopt! Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat je duurzaam shoppen dit keer wel volhoudt!

Zoeken naar kleine merken

H&M en Zara staan zeker in ons lijstje van meest bezochte webshops. En daar moet dus verandering in komen! Ga eens opzoek naar kleine, duurzame merken.

Duik eens een vintage winkel in. Liever designer items? Kijk dan eens op Vestiaire Collective. Allemaal unieke items met een verhaal, in plaats van die ene Zara blouse waar letterlijk ie-der-een mee loopt.

Voel jezelf niet schuldig

Toch fast fashion items gekocht? Voel jezelf niet schuldig! Ga eens na waarom je dit item hebt gekocht en wellicht nog wel de belangrijkste vraag: ga je dit item écht vaak dragen? Een impuls item is zo gedaan en dat terwijl de kans groot is dat die ene blouse na twee keer dragen achterin je kast belandt. Toch écht een mooi item gezien bij Zara of H&M? Wacht een à twee weken en als het dan toch in je hoofd blijft zitten, kun je het alsnog kopen. Maar geef vooral jezelf niet de schuld en neem het jezelf niet kwalijk als je toch eens iets hebt gekocht, dit maakt het alleen maar moeilijker. Zorg voor de juiste balans, dat je het probeert is al heel wat!

De perfecte basics

Duurzaam shoppen volhouden kan dus in het begin lastig zijn, en wellicht denk je een paar keer ‘waar ben ik aan begonnen?’, maar wanneer je weet waar je de beste basics kunt scoren zal het vanzelf beter gaan. De perfecte jeans is bijvoorbeeld best lastig te vinden, en ook wij hebben de fout gemaakt om eindeloos broeken te kopen bij Zara. Die het dan tóch steeds niet net waren. Met als gevolg een stapel broeken die we nooit dragen. Denk eens verder en ga bijvoorbeeld op zoek naar een vintage Levi’s broek. Zit fantastisch, en wanneer je de juiste maat hebt gevonden wil je niet meer anders.

Kortom: duurzaam shoppen is in het begin even zoeken, maar als je eenmaal weet waar je de juiste items kunt scoren, zie je hoeveel er mogelijk is. Benieuwd naar meer tips om duurzaam te shoppen? Die vind je hier!

(Visited 134 times, 1 visits today)