De IJ-hallen zijn een begrip in Amsterdam. De hallen staan op de NDSM werf in Amsterdam-Noord en werden vroeger gebruikt als botenwerf. Tegenwoordig worden ze vaak gebruikt voor festivals en feesten. Maar een keer in de maand is het echt feest: dan ontpoppen de IJ-hallen zich als de hemel op aarde, een rommelmarkt paradijs.
Dit is een snelcursus IJ-hallen afstruinen. Als je niet van rommelmarkten houdt, doe jezelf dan een lol en ga nooit naar de IJ-hallen toe, voor jou is het geen paradijs maar de hel.
1. Cash
Zorg dat je voldoende cash meeneemt naar de IJ-hallen. De entree is 5 euro, de rest van de uitgaven ligt aan jou. Met zo’n 50 euro kom je al een heel eind. Het is tevens handig om een rugzak of plastic tas mee te nemen voor de treasures die je gaat vinden.
2. Kom op tijd
De rommemarkt vindt altijd in het weekend plaats. Ik begrijp dat je graag wilt uitslapen maar de echte treasures ga je niet vinden als je pas om 12 uur ‘s middags komt aankakken. Zorg dat je om 09:00 uur stipt bij de ingang bent, te laat komen is voor amateurs.
3. Wishlist
Het rommelmarkt paradijs heeft heel veel te bieden. Om te zorgen dat je niet verdrinkt in alle tweedehands spullen is het handig om van te voren te bedenken wat je graag wilt kopen. Witte Nike Air Force? Een zwart leren jasje? Vooral voor de impulskopers onder ons is dit een hele handige tip ;).
4. Dit is een sport, geen hobby
Als je treasures wilt vinden dan is daar dedication voor nodig. Naast het feit dat je op tijd moet zijn, ga je doelgericht op zoek naar koopjes. Er is geen tijd voor gezelligheid, je hebt een doel. Je kunt dus het best alleen de rommemarkt afstruinen. Wil je toch samen met een vriend of vriendin gaan? Spreek dan af dat je niet bij elkaar blijft hangen. Maar spreek af dat je elkaar rond een bepaald tijdstip ergens weer ontmoet. In je tocht naar treasures kun je niet tegengehouden worden door slome medepiraten.
5. Scan
De oppervlakte van de IJ-hallen zijn enorm. Je hebt geen tijd om per kraampje alles uit te pluizen, er zijn immers 500/600 kraampjes. Scan de spullen en kijk naar de personen die achter de kraampjes staan, zijn ze kak? Dan verkopen ze vaak ook kak. Zijn ze hipster? Dan verkopen ze vaak ook hipster. Houd deze tactiek aan. Je hebt geen tijd om alle kraampjes grondig te bekijken. Soms word je ook op de verkeerde been gezet, bijvoorbeeld door mensen die er kak uit zien maar Primark kleding verkopen (zij maken mij verdrietig).
6. Afdingen
Als iemand 40 euro voor een Diesel spijkerbroek vraagt dan bied je 15 euro. Waarom? Omdat het kan. Je streeft ernaar om voor zo min mogelijk geld zo veel mogelijk te kopen. Soms is de verkoper standvastig. Loop dan weg, laat zien dat je zonder zijn spullen kan.
Verkopers gebruiken vaak het argument: ‘Maar deze broek kostte nieuw 120 euro, en is niet gedragen.’. Leuk voor je, maar dat jij een miskoop hebt gedaan betekent niet dat ik dat ook ga doen. Laat je niet verleiden door de originele prijs, blijf bij je bod. Gelukkig komt de verkoper je meestal tegemoet met een tussenbod en die neem je dan natuurlijk aan.
7. Tegengaan van prikkels
Als je eenmaal in de rommelmarktvibe terechtkomt, ontstaat er ook een nieuw gevoel: angst. Angst dat je een koopje zou kunnen mislopen, angst dat iemand anders jouw treasure vindt en mee naar huis neemt. Als je in het kraampje naast je hoort: ‘Wauw, dat is echt goedkoop.’ en je je haast naar dat kraampje om te zien wat er nou precies zo goedkoop is, dan weet je dat je verslaafd begint te raken. Door de grote hoeveelheid prikkels kun je gepikeerd raken, overal mensen die een bedreiging zijn voor jou en je toekomstige spullen. Probeer rustig te blijven, scan de kraampjes en hun verkopers en probeer de prikkels uit je omgeving te negeren.
8. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook
Wanneer ik naar de IJ-hallen ga dan ben ik vooral op zoek naar designertassen. Helaas bestaat er heel veel namaak. Als je een (merk)treasure hebt gevonden dan eigen je deze toe door de treasure vast te houden. Als je twijfelt over de echtheid ervan kun je de verkoper vragen of het een origineel exemplaar betreft. Verkopers zijn echter net zo slinks als wij en zeggen vaak: ‘Ik heb deze tas gekregen, maar zij draagt heel veel merk dus ik kan me niet voorstellen dat deze nep is.’. Dit is een alarmbel, ken jij iemand in je omgeving die voor de lol aan een vriendin een Louis Vuitton Speedy-tas cadeau heeft gegeven? Ik niet (al zou ik wel graag van dat soort vrienden willen hebben).
Doe eventueel wat research op Google om te zien of je treasure overeenkomt met het originele model (kijk naar afwerking, kleur, etc). Kun je het niet vinden? Dat is meestal geen goed teken. Als je een goed bod kan maken met de verkoper kun je een gokje wagen maar meestal geldt het gezegde: als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat het meestal ook.
Ik hoop dat je hebt genoten van het theoriegedeelte van de IJ-hallen snelcursus, hieronder wat treasures die ik de afgelopen jaren op de IJ-hallen heb gevonden (met de prijs die ik ervoor heb betaald).
Happy hunting! Xxx