Zuivel: Melk is slecht voor elk!

Melk is slecht voor elk

Priscilla Vermolen foodcoachVroeger bij ons thuis stond er altijd melk op tafel. Melk bij het ontbijt, melk bij de lunch en soms zelf bij het avondeten. Oh ja en dan ook nog een glaasje melk tussendoor. We aten vegetarisch en destijds werd je op het hart gedrukt dat het dan heel belangrijk was om wat extra melk te drinken zodat er geen tekorten zouden ontstaan… Gelukkig weet ik nu wel beter!

Waarom is melk slecht voor elk, en moeten we zeer matig zijn met het gebruik van zuivel? In melk zit caseïne, een dierlijk eiwit dat voor mensen zeer slecht te verteren is. Caseïne is al meer dan eens in verband gebracht met hart en vaatziekte, diabetes, allergieën, ziekte van crohn en bepaalde soorten kanker. Het drinken van melk verlaagt de zuurgraad (pH waarde) van ons bloed. De pH waarde van menselijk bloed mag niet onder een bepaalde waarde uitkomen en om dat te voorkomen neutraliseert je lichaam de zuurgraad met hulp van mineralen. Deze mineralen worden uit onze botten gehaald, dus in plaats van de beroemde uitspraak “melk voor sterke botten”, werkt het drinken van veel melk botontkalking dus juist in de hand. Maar hoe zit het dan met de calcium in melk? De calcium – magnesium verhouding in zuivel is 4:1, maar de juiste verhouding voor ons lichaam is 2:1. De calcium uit zuivel is dus voor mensen slecht opneembaar en als je veel zuivel gebruikt onttrekt je lichaam dus juist magnesium uit je botten. En dat terwijl magnesium net zo belangrijk (of misschien nog wel belangrijker) is dan calcium voor gezonde sterke botten.

Dan is er natuurlijk nog de zuivelindustrie. Melkkoeien worden gefokt op het geven van abnormaal veel melk. Hierdoor produceren ze niet alleen de hormonen die de melkproductie stimuleren, maar ook groeihormonen. Om het hele jaar door zoveel melk te geven moeten melkkoeien dus ook bijna het hele jaar zwanger (of net bevallen) zijn. Dat is ook meteen de reden dat er ontzettend veel oestrogeen (vrouwelijk hormoon) in zuivel zit. Een teveel aan oestrogeen vergroot de kans op verschillende soorten kankers. Naast alle bovengenoemde nadelen van het innemen van zuivel voor onze eigen gezondheid is de zuivelindustrie natuurlijk ook ontzettend dieronvriendelijk. Ik kan met gemak nog wel 2 A4tjes vol schrijven over de zuivelindustrie en de gevolgen daarvan, maar laten we afsluiten met positief nieuws.

Zure zuivel zoals kwark, yoghurt en hüttenkäse zijn veel beter te verteren voor ons lichaam. Wil je het nog gezonder doen dan wijk je uit naar geitenmelkproducten. Die zijn nog makkelijker verteerbaar voor ons lichaam en bevatten meer goede mineralen en vooral meer magnesium!

Ik ben afgelopen week gaan zoeken naar een goed alternatief voor kwark en yoghurt en kwam uit op kokosyoghurt. Dat kun je gewoon kopen bij de betere biologische winkels (let op! soms wordt het gemixt met zuivel). Kokosyoghurt blijk je ook heel makkelijk zelf te kunnen maken en daar hoef je echt geen keukenprinses voor te zijn.

Recept Kokosyoghurt/kwark

 

cocosmilk

Wat heb je nodig?

3 probiotica capsules (kies een hoogwaardig merk bijvoorbeeld AOV)

1 liter kokosmelk (600 gram kokos crème en 400 ml kokosmelk)

Weckpot

Blender

Wat moet je doen?

Persoonlijk hou ik meer van kwark dan yoghurt. Dus ik kies er voor om kokos crème te mengen met kokosmelk zo krijg je een dikkere massa. Tip: Vang de kokosmelk op in een bakje, de dikkere substantie kokos doe je alvast in de blender samen met de licht voorverwarmde kokos crème. Je kunt nu de kokosmelk naar behoefte erbij gieten. Daarna maak je de capsules open en strooi de probiotica in de blender. Blend het geheel goed totdat er een egale massa ontstaat. What you see is what you get: het wordt niet meer of minder, dunner of dikker. Giet de kokosmassa daarna in de weckpot en zet de pot in de oven met alleen de oven lamp aan. Wacht 24 uur en zet daarna de kokosyoghurt in de koelkast om af te koelen. Kortingsactie: *

P.S. In het kader van de bikini proof challenge krijgen Monstyle lezeressen korting op een Detoxprogramma in de maand juli!

 

Meer van Priscilla lezen? Check haar andere Foodcoach columns of volg haar op Instagram @Cil-Ve!