8 tips om je woonkamer een nieuwe look te geven!

Heb je zin om wat aan je woonkamer te veranderen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Het inrichten van je woonkamer is niet altijd even makkelijk. Met de volgende acht tips maak je weer een gezellige plek van je woonkamer. Na een lange dag kan je dan lekker neerploffen op de bank in je nieuw ingerichte woonkamer.

Je woonkamer groter laten lijken

Het belangrijkste om je woonkamer optisch groter te laten lijken zijn de kleuren die je gebruikt. Als een kamer helemaal zwart is geeft dat een veel smaller gevoel dan een kamer met licht kleuren. Je kan bijvoorbeeld gaan voor wit, lichtroze of andere natuurlijke tinten. Kleuren die je beter niet kan gebruiken zijn donkere kleuren zoals zwart, bruin of donkergroen.

Op deze manier kies je de juiste kleuren voor je woonkamer

De kleur die je interieur heeft is hartstikke bepalend voor de sfeer. Je moet dan dus van tevoren goed bedenken welke sfeer je wil creëren. Op basis daarvan kan je de kleurkeuze bepalen.  De kleuren in je woonkamer kan je bijvoorbeeld over het algemeen rustig houden, maar het is leuk om dan wel een accentkleur te kiezen. Die kleur kun je op een klein muurtje gebruiken en terug laten komen in de accessoires. Zo zorg je ervoor dat je woonkamer in balans blijft, maar voeg je toch wat leuke kleuren toe! Het is ook een idee om verschillende kleurcombinaties met elkaar te combineren. Zo creëer je een hele eigen woonkamer.

Kies je voor een hoekbank of een rechte bank?

Je kan het beste bepalen voor welke bank wil je gaan, door te kijken naar de grootte van je woonkamer. Als je een ruime woonkamer hebt, dan past een mooie hoekbank goed in de ruimte. Zo vul je meteen ook de ruimte wat op. Wanneer je een kleinere woonkamer hebt zorgt een hoekbank er al gauw voor dat ruimte vol oogt. Een 2,5- zitbank past dan beter in de ruimte. Als je dan toch je benen ergens kwijt wil, kan een poef een hele goede optie zijn. Als je dan in de avond een filmpje gaat kijken, kan je je benen lekker kwijt op de poef.

Op deze manier zorg je voor één geheel

De belangrijkste tip is misschien wel om te zorgen voor samenhang in het kleurgebruik. Vind je het spannend om gebruik te maken van kleur, dan kan je voor een donkere vloer gaan met lichte muren of andersom.
Het is daarbij ook goed om na te denken over de basis. Zo kan je van tevoren vast bedenken welke kant je op wil en wat je mooi vindt. Je kan bijvoorbeeld een moodboard maken met kleuren en stoffen die je mooi vindt en leg deze bij elkaar. Als dit past en je vindt het ook mooi dan kan je hiermee aan de slag gaan. Zodra je gaat afwijken van de gekozen kleuren dan verlies je al snel eenheid. Wanneer bepaalde kleuren bij elkaar vloeken, dan zie je dit meteen en kun je nog andere keuzes maken!

Het ideale vloerkleed

Hoe groot het vloerkleed moet zijn is voor een deel afhankelijk van de plek. Wil je jouw kleed alleen onder de salontafel hebben? Dan is een kleed van 80×150 cm vaak voldoende. Heb je een hele grote woonkamer of een lekkere ruime bank? Dan kan je zeker kiezen voor een groot vloerkleed! Deze kan je dan voor een deel onder bank leggen en vervolgens de ruimte in. Beide elementen breng je dan bij elkaar en dat zorgt voor samenhang.

Een ronde versus een rechthoekige eettafel

Welke eettafel het best in jouw woonkamer past hangt af van de grootte van de ruimte en het aantal gezinsleden. Vaak neemt een rechthoekige eettafel meer ruimte in. Deze tafel is wel heel handig voor etentjes of als je lekker wil borrelen met veel vrienden en familie. Een ronde tafel is weer perfect voor wat kleinere ruimtes. Wanneer je een kleine, vierkante of rechthoekige ruimte hebt, dan oogt een ronde tafel vaak wat minder zacht en druk.

Op deze manier kies je de juiste raamdecoratie

Je hebt verschillende kamers in huis en daar heb je dus ook verschillende raamdecoratie voor nodig. In de slaapkamer kies je vaak voor raamdecoratie die verduisterend werkt. In het woongedeelte heb je deze verduisterende werking natuurlijk helemaal niet nodig. Waarschijnlijk wil je daar alleen de inkijk van buitenaf tegenhouden. Wanneer je last hebt van tocht in je huis, kun je kiezen voor gevoerde gordijnen. Die kan je dan laten aansluiten op je woning. Je kan ook eens denken aan een combinatie van vouwgordijnen en overgordijnen. Verder kan je denken aan strakke jaloezieën om het zonlicht tegen te houden en warme soepel vallende gordijnen voor de sfeer in huis. Als je er wat aandacht aan besteed en een goed plan hebt dan kun je alles goed laten aansluiten bij de ruimte.

Meer opbergruimte creëer je zo

De beste manier waarop je meer opbergruimte kan creëren, is door gebruik te maken van meubels. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een salontafel of een poef met verborgen opbergruimte. Daar zie je niets van en zo heb je toch weer extra ruimte gecreëerd!