Alles wat los en vast zit aan je huis verzekeren

Schade aan je woning of spullen valt helaas niet altijd te voorkomen. Daarom is het verstandig om je goed te verzekeren tegen mogelijke schadeposten, klein én groot. Maar hoe kies je een passende opstal- en inboedelverzekering? En wat zijn belangrijke dingen om op te letten? Dit zijn een aantal praktische tips voor het afsluiten van je woonverzekering.

Woonverzekering

Als we het over een woonverzekering hebben, dan bedoelen we meestal twee verzekeringen: een opstalverzekeringen een inboedelverzekering.

Opstal

De opstalverzekering dekt schade aan je huis zelf en alles wat hieraan vastzit. Denk aan de plafonds, de schoorsteen en de muren. Simpel gezegd: alles wat je niet kunt verplaatsen valt onder de opstal.

Inboedel

De inboedelverzekering dekt schade aan alle losse spullen in huis. Zoals je servies, meubels, vloerbedekking en kleding. Het is dus verstandig om zowel je opstal als je inboedel te verzekeren. Beiden kunnen immers schade oplopen.

Tips voor het verzekeren van je woning

Bij het kiezen van de juiste woonverzekering komt een hoop kijken. Een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Kies één woonverzekeraar. Je bent vrij om de inboedel- en opstalverzekering onder twee verschillende verzekeraars onder te brengen. Toch is het slimmer om beide verzekeringen bij dezelfde woonverzekeraar af te sluiten. Als je schade hebt, voorkom je op deze manier namelijk mogelijke discussies over welke verzekeraar de schadepost moet dekken. Bovendien kan het zijn dat je korting krijgt als je meerdere verzekeringen afsluit.
  • Blijf vergelijken. Vergelijk elk jaar weer online de dekkingen en premies van verschillende woonverzekeringen. Door te wisselen van woonverzekeraar kun je jaarlijks zo’n €40-60 euro besparen.
  • Overweeg een hoger eigen risico. Ben je bereid om meer financieel risico te lopen en een eventuele schadepost uit eigen zak te betalen? Dan kan het lonen om je eigen risico te verhogen. In ruil daarvoor betaal je vaak een veel lagere premie.
  • Controleer of het glas en de fundering meeverzekerd zijn. Is een woonverzekering wel heel voordelig? Dan kan het zijn dat schade aan de fundering en/of de glasverzekering niet inbegrepen zijn. Check dit dus goed voordat je je opstalverzekering afsluit.
  • Geef belangrijke veranderingen door aan je woonverzekeraar. Ga je je huis verbouwen of verhuren? Verhuis je naar een ander adres? Of sta je op het punt om een praktijk aan huis te beginnen? Geef zulke wijzigingen dan op tijd door aan je inboedelverzekeraar. Het kan zijn dat je dekking en premie moeten worden aangepast.
  • Verzeker kostbare spullen apart. Heb je veel waardevolle spullen in huis, zoals sieraden? Of heb je bijvoorbeeld dure film- en fotoapparatuur gekocht? Dan kan het verstandig zijn om deze spullen aanvullend te verzekeren met een kostbaarhedenverzekering. Ze zijn dan wereldwijd verzekerd tegen schade, ook op reis.