De 5 leukste kerstmarkten in Duitsland

Wie op zoek is naar een leuke kerstmarkt tijdens de kerstvakantie, hoeft niet ver te reizen. Hoewel een kerstmarkt in Nederland ook leuk kan zijn, is het bij onze oosterburen in Duitsland altijd nét een tikkeltje gezelliger. Wij hebben de 5 leukste kerstmarkten in Duitsland voor je op een rijtje gezet!

Kerstmarkt Oberhausen

We trappen meteen goed af met kerstmarkt Oberhausen. Sterker nog, Oberhausen heeft zelfs twee kerstmarkten! Beiden bevinden zich in het centrum. Op de oude markt vind je de eerste, traditionele kerstmarkt. Je waant je in een sprookjesbos omringd door dennenbomen en kerstkraampjes. In het winkelcentrum Centro vind je de wat commerciëlere kerstmarkt. Deze bestaat uit zo’n honderdvijftig houten huisjes, en je kunt er perfect terecht voor je kerstinkopen. Oberhausen ligt net over de grens van Duitsland. Reis je vanaf Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal of Arnhem, ben je met de hogesnelheidstrein al vanaf €20 in Oberhausen. Als je uit het zuidoosten van Nederland komt, kun je er zelfs met de reguliere intercity heen! Via NS boek je een comfortabele, snelle reis naar de kerstmarkt in Oberhausen.

Kerstmarkt Düsseldorf

Vlakbij Oberhausen ligt Düsseldorf, en ook daar is elk jaar weer een ontzettend leuke kerstmarkt te zien en te beleven. De hele kerstmarkt bestaat eigenlijk uit zes kleine kerstmarktjes. Ze liggen op loopafstand van elkaar, dus ze alle zes bezoeken is zeker de moeite waard! Niet alleen voor het winkelen van hebbedingetjes is de kerstmarkt in Düsseldorf leuk, maar ook voor de lekkere eettentjes moet je er wezen. Flammkuchen, koeken, verschillende worsten, bier én glühwein: je vindt het hier allemaal! Sluit de avond gezellig af in het reuzenrad op de Burgplatz. 

Kerstmarkt Dresden

In Dresden kun je de oudste kerstmarkt van Duitsland vinden. Deze wordt namelijk al sinds 1434 georganiseerd! Neem een kijkje op de beroemde Striezelmarkt. Striezel is Duits voor stol, en de originele Dresdense kerststol is hier dan ook een must-try. ’s Avonds geniet je van de gezellige lampjes en de versierde bomen. Maar wat je vooral even gezien moet hebben is de Erzgebirge pyramide. Dit is een metershoge houten, versierde carrousel die ronddraait op het plein. Bewonder ook zeker een van de andere tien kerstmarkten in Dresden.

Kerstmarkt Aken

Net over de grens van Zuid-Limburg vind je de stad Aken. In Aken zit ook een van de leukste kerstmarkten die Duitsland te bieden heeft. Rondom de Dom van Aken en het stadshuis zitten allerlei steegjes en pleinen die warmte en gezelligheid uitstralen. In het donker kun je de verlichte kathedraal bewonderen terwijl je wandelt over de kerstmarkt in het centrum. Op de markt van Aken komen jaarlijks zo’n 1.5 miljoen bezoekers af. Nederlanders, Belgen, Duitsers, Fransen én Engelsen: iedereen is welkom!

Kerstmarkt Berlijn

Last but not least: de kerstmarkt in Berlijn. De hoofdstad heeft maar liefst 26 traditionele kerstmarkten! Maar ook buiten de traditionele markten om, vind je tientallen kleinere markten gevestigd op de mooiste plekjes van Berlijn. Denk aan kerken, galerijen, winkelstraten en oude fabrieken. Het zijn er meer dan 80! Voor de shop-liefhebber is Berlijn de walhalla van de Duitse kerstmarkten. Van ambachten van over de hele wereld tot handgemaakte kunstwerken: je komt zeker niet met lege handen thuis. Ons advies? Als je naar Berlijn gaat met de kerstdagen, heb je aan één dag niet genoeg. Ga gerust een heel weekend op pad om de stad te verkennen!