Diëten en gezond leven zonder dat je het doorhebt!

Kom jij wel eens recepten tegen waar producten in zitten die je liever niet gebruikt, omdat je aan het diëten bent of simpelweg gezonder wilt leven? Dan heb ik goed nieuws voor je: deze zijn namelijk, in de meeste gevallen, heel makkelijk te vervangen! En dit hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Ik geef je graag wat goede vervangers voor een aantal producten die veel voorkomen in recepten en niet altijd even gezond zijn.

Melk

Waarom zou je melk moeten vervangen? Melk bevat nogal wat hormonen en decaseïne in melk is slecht te verteren voor ons. Dit type caseïne is ook in verband gebracht met hart- en vaatziekte, diabetes, allergieën, ziekte van crohn en bepaalde soorten kanker. Melk is makkelijk te vervangen door bijvoorbeeld rijstmelk, een notenmelk of een andere plantaardige melk. Tegenwoordig zijn deze melksoorten gewoon te koop in de supermarkt. Wist je dat je yoghurt ook heel makkelijk kunt vervangen door kokosyoghurt? Dit is te koop bij EKO plaza of je kunt dit heel makkelijk zelf maken.

Noodles

Niets is lekkerder dan een kopje soep of wat noodles om een uur of vier, toch? De bijna kant en klare noodles in de supermarkt zitten vol met smaakversterkers. Wil je deze ontwijken, breng dan eens een bezoekje aan de lokale toko bij jouw in de buurt en ga op zoek naar de overheerlijke kelp noodles. Deze bevatten weinig koolhydraten en zijn ook nog eens super gezond omdat ze jodium bevatten. Omdat we steeds minder brood en bewerkte producten willen eten (deze producten worden vaak verrijkt met jodium), ligt een jodium tekort op de loer. Naast kelp noodles bevatten zeewier en vis ook jodium en zijn daarom hartstikke goed voor je. De jodium in kelp helpt je schildklierwerking te verbeteren, waardoor je stofwisseling optimaal kan werken en je makkelijker je gewicht kunt behouden. De schildklier stimuleert de energieproductie van de mitochondriën (energiecentrales) in onze cellen. Maar jodium beïnvloedt ook een aantal andere lichaamsfuncties zoals: de gezondheid van onze zenuwen, haren, nagels, tanden en botvorming, en ook onze mentale gesteldheid.

Pasta

De meeste pasta’s zijn gemaakt van tarwe. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, buikpijn of huidklachten probeer dan eens iets minder tarwe te eten of tarwe te vervangen door spelt. Tegenwoordig vind je speltpasta ook in de grotere supermarkten. Of probeer eens pasta van boekweit of kelp. Ook erg lekker!

Ei

Wist je dat je eieren heel makkelijk kunt vervangen in recepten? Meestal worden eieren gebruikt als bindmiddel of rijsmiddel. Heb je geen eieren in huis of wil je liever geen dierlijke producten gebruiken? Dan kun je ei super makkelijk vervangen door verschillende producten.

In zoete gerechten als bindmiddel: Met 50 gram appelmoes of een goed rijpe, gepureerde banaan.

In hartige gerechten als bindmiddel: 2 eetlepels maiszetmeel, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel losgeroerd met 2 eetlepels water of tomatenpuree.

Als rijsmiddel kan ei vervangen worden door lijnzaad of chia seeds. Laat bijvoorbeeld 1 eetlepel lijnzaad even wellen met 3 eetlepels water.

Je kunt ook kant-en-klare ei-vervangers gebruiken, zoals No-egg. Dit is te koop in de natuurwinkels maar ook bij Jumbo.

Succes en eet smakelijk!

Liefs, Cil