Dit natuurlijke product is overal goed voor!

Iedereen weet dat een beetje honing in je thee ervoor kan zorgen dat je keel minder pijn gaat doen. En dat het héérlijk is in combinatie met een broodje geitenkaas. Maar niet iedereen weet dat je honing ook heel goed aan je beauty regime toe kunt voegen. En wel op meerdere manieren. Gebruik honing bijvoorbeeld als een hydraterend masker voor op je gezicht. 

Hydraterend masker
Honing is een natuurlijke bevochtiger. Dit betekent dat honing vochtigheid uit de lucht in de huid trekt. Probeer als je een droge huid hebt daarom eens een honing masker. Verdeel één eetlepel honing op je schone en droge huid. Laat dit 15 tot 20 minuten ziten. Spoel dit daarna af met lauwwarm water.

Poriën reiniger
De enzymen in rauwe honing zuiveren de huid en houden de poriën schoon. Combineer honing met jojoba of kokosolie omdat die antibacteriële eigenschappen hebben en er dus voor zorgen dat bacteriën zich niet kunnen verspreiden. Zo voorkom je puistjes. Meng 1 eetlepel honing met 2 eetlepels jojoba- of kokosolie totdat het een substantie is die je makkelijk kunt verspreiden. Breng dit aan op een schone en droge huid en masseer het in cirkelende bewegingen zacht in. Vermijd de huid rondom je ogen. Spoel dit af met lauwwarm water. Dit kun je dagelijks herhalen.

Milde exfoliator
Er zitten veel antioxidanten, enzymen en andere stoffen in honing die de huid hydrateren en reinigen. Zo ook in baking soda. We zeiden eerder al dat baking soda een handig product is en als je honing ermee combineert, heb je zó een natuurlijke exfoliator voor de huid. De exfoliator verwijdert op een milde manier dode huidcellen. Zo komen nieuwe huidcellen sneller op en dit zorgt voor een frisse huid. Mix hiervoor 2 eetlepes met 1 eetlepel baking soda. Maak je huid eerst nat en masseer het mengsel dan zachtjes in je huid. Spoel je gezicht daarna goed af.

Litteken vervager
Honing kan de huid lichter laten worden en de ontstekingremmende en antibacteriële eigenschappen zorgen ervoor dat littekens sneller onzichtbaar worden. Omdat olijfolie net als honing hydrateert, kun je deze 2 mengen voor de ultieme litteken vervager. Door de hydratatie van de honing en olijfolie komen er sneller nieuwe huidcellen op, waardoor de aangedane huid weer mooi en glad wordt. Mix 1 theelepel honing met 1 eetlepel olijfolie. Smeer dit op het litteken en masseer het in met de toppen van je vingers. Houd dit voor 1 of 2 minuten aan. Leg er daarna een warme washand en laat die erop liggen totdat washand is afgekoeld. Doe dit dagelijks voor het beste resultaat.

Acne behandeling
Door de antibacteriële werking van honing is het dé perfecte acne behandeling. Bacteriën hopen niet op waardoor puistjes niet doorbreken. De ontstekingsremmende werking zorgt er ook voor dat de huid niet rood wordt. Smeer een beetje honing op de plekken waar je acne hebt. Laat dit 15 tot 20 minuten zitten en spoel het vervolgens met lauwwarm water af.

Sop voor in bad
Honing hydrateert niet alleen, het zal er ook voor zorgen dat je huid sneller herstelt. Neem daarom een lekker bad met honing. Mix 2 volle eetlepels honing met een kopje warm water en laat dit staan tot de honing opgelost is. Giet dit in je bad, et voilà! Lekker genieten.

Conditioner voor je haar
Honing kan dof haar heel veel glans geven zonder dat je haar er zwaar van wordt. Kokosnootolie penetreert diep in het haar zodat het gehydrateerd en glad wordt. Mix daarom 1 eetlepel honing met 2 eetlepels kokosolie. Breng dit alleen in de lengtes van je haar aan. Laat dit 20 minuten zitten en spoel het daarna heel erg goed uit met shampoo. Als het moet: 2 of 3 keer. Anders kan het zijn dat je haar er vet uit gaat zien.

Highlighter voor je haar
Uit het enzym glucose-oxidase dat honing bevat komt langzaam waterstofperoxide vrij. Een ingrediënt waarvan bekend is dat het de haarkleur lichter kan maken. Mix voor je natuurlijke highlighter 3 eetlepels honing met 2 eetlepels water. Breng dit aan op schoon, nat haar en laat dit een uur zitten. Spoel het daarna goed uit. Doe dit wekelijks voor het beste resultaat.

READ NEXT:
> Maak healthy keuzes voor je haar
Dit zorgt voor een stralende huid en volumineus haar!
Waar spinazie wel niet goed voor is