Documentaire Goodwill Dumping: hier gaat je gedoneerde kleding dus heen

Van 27 september tot 5 oktober vindt het Nederlandse Film Festival weer plaats en wordt Utrecht omgetoverd tot de film hoofdstad van Nederland waar verschillende speelfilms, documentaires, korte films, televisiedrama’s, animaties, games en evenementen te zien zijn. De documentaire is aanstaande zondag te zien om 22.30 op NPO3. Je kan de documentaire ook nog bekijken tijdens VICE night op het Nederlands Film Festival, op donderdagavond in Kinepolis Jaarbeurs om 20.00 uur.

De documentaire Goodwill Dumping laat je de weg zien die een gedoneerd kleding stuk aflegt. Van hoe jij hem inlevert in de locale verzamelcontainer, naar handelsschepen in het buitenland om het vervolgens weer te verkopen.

Filmmaker Teddy Cherim en Lisa Konno kwamen op dit idee doordat hij in Rwanda zag hoe onze (Westerse) kleding, het straatbeeld van Oost-Afrika beïnvloedde door kinderen te zien spelen met bijvoorbeeld Unox-mutsen op. Dat onze kleding daar wordt gedragen heeft natuurlijk grote invloed op de Oost-Afrikaanse textielindustrie: sinds de jaren 90 is daar 80% van verloren gegaan en wat er alleen maar bij komt is voornamelijk afval.

Naast kleding dat wel nog bruikbaar is worden er namelijk ook versleten en kapotte kleding in containers gegooid. In Afrika belandden deze stukken vaak in rivieren, langs de weg of worden verbrand omdat er simpelweg geen betere manier is om ervan af te komen.

Naast deze negatieve kant is er ook een positieve kant: zo bloeit de creatieve industrie in Oost-Afrika bijvoorbeeld helemaal op, doordat ontwerpers de overgebleven stukken gebruiken om er weer iets nieuw van te maken. Toch zijn er vele discussies over een verbod op de import van tweedehands kleding.

https://www.instagram.com/p/B2tLxBwAMFS/?utm_source=ig_web_copy_link

Goodwill Dumping wil een groter publiek bewust maken van het feit dat tweedehands kleding gaat om afval scheiden en niet om liefdadigheid. Het is ook eigenlijk bizar om te denken dat de mensen in Afrika leven van onze “afdankers” om het zo maar te zeggen.

Bekijk de trailer hieronder: