Feestje met een dresscode? Wij ontrafelden ze!

Het is december en dus tijd voor een scala aan feestjes. Zo blij als je van een leuke uitnodiging kunt worden, zo verdrietig kun je worden van de bijbehorende dresscode. Het woord ‘dresscode’ is namelijk vaak aanleiding voor vlekken in je nek. Allereerst is het een serieuze speurtocht om erachter te komen wat welke dresscode inhoudt (overal op internet staat iets anders) en als je dan de juiste omschrijving hebt gevonden blijkt ie hopeloos gedateerd voor het huidige modebeeld: ‘u mag lange handschoenen dragen’….Das heel vriendelijk, maar nee: bedankt. Wij ontrafelden de meest voorkomende dresscodes voor je en hebben er een iets moderner sausje over gegooid.

dress-codes

Black Tie

Dit is de meest voorkomende en in de categorie ‘gala’ misschien ook wel de makkelijkste. Je mag namelijk voor lang of voor kort (Cocktail) gaan en MonStyle zou MonStyle niet zijn als wij op dit punt ook heel hard pleiten voor een jumpsuit (wel eentje van een knappe stof) of een strak gesneden mannenpak.

white-tie

White Tie

Gaat een stapje verder dan Black Tie: je wordt hier als dame echt in het lang verwacht en het mag serieus over de top. White Tie betekent eigenlijk zoveel als: trek alles uit de kast, sloof je uit. Je horloge is bij dit evenement echt ongepast, dat laat je thuis (overigens vind ik persoonlijk een jurk in combinatie met een horloge sowieso een no-go).

cocktail

Cocktail

Denk Carrie in Sex and The City. Het mag kort, flirterig, sexy en vrouwelijk. Als je je heel erg ongemakkelijk voelt in een jurkje (check!) kun je ook heel prima een mooie kokerrok (leer? ja hoor!) of een mooi broekpak dragen. Zullen we afspreken dat het mantelpakje, dat ook vaak als omschrijving bij cocktail (en Tenue de Ville) gebruikt wordt voor niemand leuk is en dat we dat in de kast laten hangen?

teneu-de-ville

Tenue de Ville

Betekent letterlijk ‘stadsoutfit’. Jammer genoeg betekent het niet dat je in je ripped jeans en bikerjacket aan kunt komen zetten. Ik vind persoonlijk dat een leren broek met een mooie top of colbertje wel prima kan. Een pantalon of kokerrok zijn een ander goed alternatief. Officieel zou je niet met blote benen mogen komen (lees: een panty moeten dragen) maar er is niks lekkerders (als je benen er zich voor lenen) dan een paar blote benen dus ook deze regel zou ik graag richting prullenbak willen verwijzen.

casual-smart

Smart Casual

Is eigenlijk het hippere zusje van Tenue de Ville. Waar bij de dresscode Tenue de Ville nog enige belegenheid van je verwacht wordt, is Smart Casual een net iets modernere variant (en is het feestje waarschijnlijk ook leuker…). Een jeans gaat net een stapje te ver (hoe smart ie je ook staat en hoe casual ie ook is) maar verder kun je vrijwel alles aan.

Het allerbelangrijkste met dresscodes is denk ik dat je een perfecte mix maakt tussen: a) heel dicht bij jezelf blijven en b) laten zien dat je je best hebt gedaan. Recalcitrant zijn is leuk en je eigen draai ergens aan geven is een must maar het wordt op sommige gelegenheden misschien een tikje kinderachtig en niet heel sympathiek als jij in je kijk-mij-eens-lekker-anders-doen-outfit aan komt zetten terwijl de rest van de gasten zich gigantisch uitgesloofd hebben.

Fijn feestje!

 

Lees hier meer over wat je aan moet naar verschillende gelegenheden
De allermooiste galajurken voor jouw aankomende feestje
Wat draag je naar een bruiloft?
Dit draag je op een eerste date

Source: Harpers Bazaar, StockholmStreetstyle, Karlascloset, Collage Vintage,