His Eye On Fashion: Thijs Römer

Dat Thijs Römer een begenadigd acteur is (een cv van een paar A4-tjes, een Gouden Kalf en een Rembrandt Award should do the talking) wisten we al maar we zijn vooral erg verheugd dat hij tegenwoordig ook onze zondagavond opleukt (als je Nieuwe Buren, RTL 4, 21.00 uur, nog niet gezien hebt ben je, excusez-le-mot een súkkel), samen met vrouwlief Katja Schuurman. We hebben ons in laten fluisteren dat hij voor zijn rol van hysterische muziekproducer in Alles is Familie zelf de styling bedacht heeft en dat is, naast het feit dat de man zich zelf goed weet te kleden, reden genoeg alles van hem te willen weten. Maar laten we beginnen met zijn mening over vrouwenmode.

Welk stijladvies zou je ons vrouwen absoluut niet willen onthouden?

(Denkt lang na). Ik ga het toch zeggen. Probeer niet te veel na te doen wat andere mensen doen. Ik vind het gewoon niet zo mooi als iemand zich gekleed heeft naar een voorbeeld: naar wat je ziet op billboards of in boekjes. Het is gewoon het mooist, charmanst en meest aantrekkelijk als het jouw stijl is en niet gekopieerd is. In de grote steden zie je bijvoorbeeld dat dames zich kleden naar een bepaald modebeeld, in de provincie zien ze er uit als hun buurvrouw. Kleed jezelf vooral niet op een manier waarvan je denkt dat die van je verwacht wordt maar ga voor iets wat bij jou past.

Kun je een voorbeeld noemen van een vrouw die je goed gekleed vindt?

Neelie Kroes. Serieus (Ik lachte niet). Ik denk bij haar altijd: ZO. Het is natuurlijk een dame op leeftijd en met een zekere klasse en dat weet ze goed te vertalen naar haar kleding. Ze is altijd gesoigneerd, goed verzorgd maar niet té, elegant maar niet afstandelijk. Ik hou ook wel een beetje van die pakjes. En natuurlijk Máxima. En dan lijkt het nu misschien alsof ik vooral voor designerpakjes ga maar zij zijn beiden gewoon wel altijd heel mooi gekleed. Als ik Máxima zie denk ik altijd: Hallo. Wat zie je er weer heerlijk uit. Overigens kan ik een beetje boyish ook leuk vinden. Het heeft iets nonchalants als een vrouw er jongensachtig uit ziet. Carice (van Houten, red.) kan dat heel erg hebben. Aan de ene kant ziet ze er vaak uit om door een ringetje te halen, aan de andere kant kan ze op de set ’s ochtends zo lekker droopy aankomen met net iets te grote kleding, wat haar ook geweldig staat. Ook heel aantrekkelijk.

Kun je een modetrend omschrijven waarvan je denkt: dames, alsjeblieft, doe het niet?

Kijk. Ik vind één ding heel irritant maar dat is meer door de naam: KLUTSJ. Als ik een meisje tegen een ander meisje hoor zeggen: He meid, wat heb je een mooie KLUTSJ, dan denk ik echt: flikker op met je clutch. Als ik iets niet stoer vind is het van die uitgesproken meidenpraat, zelfde heb ik overigens met jongenspraat hoor, niet cool als jongens het alleen maar over voetbal hebben. Als jullie handtasje zeggen heb ik nergens een probleem mee. Handtasjes vind ik mooi.

Lijkt me een mooi moment om de parate modekennis van Thijs Römer te testen.

Wat denk je dat een tote is, Thijs?

(Twijfelt geen moment) Een elegante zakdoek. Nee Thijs, een tote is een soort grote tas. O echt, een grote tas dus.

Hoe zou je een vrouw het liefst zien?

Qua gekleed bedoel je? Sorry: ja. Ja, ok. In principe namelijk gewoon naakt, natuurlijk. Ja, dat wisselt per vrouw maar als ik naar mijn eigen vrouw kijk: een wijde pantalon, strakker bij de billen maar losjes om de benen. Hakken eronder. Ik geef dolgraag een paar keer paar jaar een godsvermogen uit aan hakken voor Katja, die ik zelf uitzoek. Vind ik leuk.

Als laatste laat ik je een paar items zien die nu très a la mode zijn. Jij mag zeggen of ze een GO of een ontzettende NO krijgen

items-jim

1. Overknee boots

No. Totaal niet. Het heeft zoiets gewild sexy’s. Teveel gedoe.

2. Chunky knit

Go. Het is sexy als er nog iets geraden mag worden. Aangenaam.

3. Boyfriend jeans

Go. Ja, dat vind ik wel kunnen.

4. Capes

Heeeeeel erg lelijk. No. Er mag iets te raden overblijven maar dit is te allen tijden gewoon keihard om iets te verbergen. Dames in de provincie: stink er niet in.

5. Overall

Go. Dat vind ik wel mooi. De Emma-Peel-variant kan ik ook wel waarderen (hij bedoelt een catsuit).

Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?

Als schizofreen. Ik heb alles eigenlijk wel in mijn kast hangen. Soms draag ik weken lang alleen maar pakken. Zonder dat ik het door heb trek ik vaak wel aan wat mijn personage wat ik op dat moment speel, aan heeft. (Eigenlijk wil ik Thijs vragen of hij dan nu, omdat hij aan het draaien is voor Moordvrouw, ook thuis rondloopt met een kogelvrij vest. Maar misschien toch beter van niet.) In een spijkerbroek zul je me sowieso nooit zien. Ik heb ze jarenlang gedragen maar dacht eigenlijk altijd ‘waarom’? Ik heb redelijk geprononceerde billen en bovenbenen en heb maar gewoon besloten ze niet meer te dragen. Als ik naar een man kijk die ik mooi gekleed vind, heeft ‘ie ook eigenlijk altijd gewoon een mooie broek aan.

Foto: Nick van Ormondt