Hoe ontdek je of een sieraad van echt goud is?

De gemiddelde vrouw bouwt door de jaren heen een behoorlijke sierdadenverzameling op. Mogelijk is jouw collectie inmiddels wel dusdanig groot dat je een deel weg doet. Zitten hier gouden sieraden tussen? Dan kunnen deze je een leuk geldbedrag opleveren. Dit is overigens alleen het geval als ze van echt goud zijn. Helaas weten veel mensen niet hoe zij dit achterhalen. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe je ontdekt of een sieraad van echt goud is.

Onderzoek of jouw sieraad een keurmerk heeft

Om te bepalen of jouw slavenarmband van echt goud is, ga je op zoek naar een keurmerk. Als een sieraad van echt goud is, is hier namelijk een keurmerk in gegraveerd. Als je jouw sieraad met het blote oog bekijkt, vind je waarschijnlijk niets. Denk in dat geval niet direct dat het om namaakgoud gaat. Nee, want een keurmerk kun je met het blote oog vaak niet zien. Bekijk jouw gouden sieraad daarom altijd onder een vergrootglas.

Heb je al eerder een gouden sieraad met keurmerk gehad? Dan denk je mogelijk dat je weet waar je naar op zoek bent. Toch moet je weten dat niet ieder gouden sieraad eenzelfde keurmerk heeft. Ieder karaatgehalte heeft namelijk een eigen teken waarin drie cijfers staan. Staat er in jouw gouden armband een blad met daarin de cijfers 585 gegraveerd? Dan ben je in het bezit van een gouden armband 14 karaat.

Test of het om echt goud gaat

Een keurmerk is niet de enige manier waarop je kunt bepalen of een sieraad van echt goud is. Aan de hand van een speciale test kun je namelijk ook afleiden of het om echt goud gaat. Juweliers maken vaak gebruik van een toetssteen en toestwater. Zij bewegen het gouden sieraard eerst een aantal keer over de steen, zodat er een gouden streep zichtbaar wordt.

Met behulp van de vloeistof testen zij vervolgens om hoeveel karaat goud het gaat. Verdwijnt een deel van de gouden streep nadat er vloeistof op de steen is gedruppeld? Dan kan een juwelier bepalen om hoeveel karaat goud het gaat. Juweliers gebruiken verschillende vloeistoffen voor ieder karaatgehalte. Hierdoor kunnen zij exact bepalen uit hoeveel karaat goud jouw sieraad bestaat.

Laat goud taxeren door een specialist

Zit er geen juwelier bij jou om de hoek? Of zie je het niet zitten om jouw goud op de bovenstaande manier te laten testen? Neem jouw sieraad dan mee naar een goudexpert. Zo’n expert kan het sieraad taxeren. Soms moet je hier een afspraak voor maken, maar vaak kun je gewoon binnenlopen. Een specialist weet precies waar hij op moet letten als hij jouw gouden sieraad inspecteert. Hierdoor kan hij binnen de kortste keren de waarde bepalen. Als het om echt goud gaat, kun je het sieraad vaak direct verkopen.