Hou je favoriete boots een leven lang mooi

Onze schoenen krijgen tijdens de wintermaanden heel wat te verduren: regen, hagel, wind en, als het even tegen zit, sneeuw. Overal waar jij gaat, gaan zij. Iedere regenplas waar je in stapt, iedere sneeuwstorm en iedere hoosbui… Been there, done that. En het slechte nieuws is: je schoenen worden er niet écht knapper op. Om ervoor te zorgen dat je schoenen niet onder de vlekken en slijtplekken komen te zitten, vertellen we jou vandaag wat je moet doen om te zorgen dat je boots een leven lang mooi blijven!

Zo zorg je ervoor dat je favoriete boots een leven lang mooi blijven:

1. Suede

Suede is één van de meest kwetsbaarste materialen. Vlekken en krassen zijn er makkelijk op te maken én te zien. Maar jeetje, suede is ont-zet-tend knap (dus kunnen we het niet laten om ze gewoon lekker door te dragen). Dat vergt wel een beetje verzorging: zorg dat je een suedeborsteltje (gewone borstels maken misschien krassen!) in huis hebt en dat je schoenen droog zijn. Suede is praktisch allergisch voor water en zeep, dus gebruik dit ab-so-luut niet om vuil van je booties te verwijderen! Borstel zachtjes en (heel belangrijk!) in één richting. Overigens kun je ook heel simpel een gummetje gebruiken om krassen en vlekken weg te werken.

2. Nubuck

Nubuck is glad leer dat aan de bovenkant licht geschuurd wordt, waardoor het een dof, fluweelachtig uiterlijk heeft en zacht aanvoelt. Het is, net als suede, erg gevoelig voor vuil. Je behandelt nubuck dan ook hetzelfde als suede: met een speciaal borsteltje, droog en eventueel met een gum.

2. Leer

Leer is oh-z0 mooi: het ademt, het is comfortabel én sterk (lees hier nog meer redenen waarom wij van leer houden). Om die eigenschappen te behouden moet je je leer wel goed verzorgen. Leer kan in de winter namelijk wat uitdrogen en stijver worden. Poets je leer regelmatig op met een simpel reinigingsdoekje en wat schoensmeer (dit dient als een soort bodylotion voor je schoenen). Laat het even intrekken en verwijder overtollig smeer met een droge doek. Poetsen maar!

3. Lakleer

Waar gewoon leer lekker stoer is, doet lakleer wat chiquer aan. Helaas is lakleer wel kwetsbaarder… Vaak vertoont lakleer barsten of kleine scheurtjes in de laklaag. Die kun je dicht maken met de juiste kleur nagellak! Daarnaast moet je een speciale schoenencreme of lakschoenolie gebruiken om je lakleer preventief te beschermen (en het geeft je schoenen extra glans en maakt het leer lekker soepel!).

5. Textiel/canvas

Gebruik een textielreiniger, vlekkenschuim of schoenenshampoo in combinatie met water om je textiel of canvas een flinke poetsbeurt te geven! Het beste is om ze te wassen in een handwasje. Daarna spoel je ze even af en laat je ze drogen (niet bij de verwarming of kachel laten drogen, daar krijgen ze kringen van!).

P.S. Gebruik altijd een impregneerspray om je schoenen extra water- en vuilafstotend te maken! Herhaal dit na zo’n tien draagbeurten weer en je houdt je boots een leven lang mooi!

Source: Whatstrend