How to survive Christmas

Kerst staat in het teken van familie, gezelligheid en eten. Een kerstdiner bevat al gauw meer dan 1400 calorieën. Dit is al meer dan de helft van de calorieën die je als vrouw (gemiddeld genomen) nodig hebt per dag. Helaas heb je met deze dagen ook niet altijd zelf in de hand wat je voorgeschoteld krijgt. Om gezond de feestdagen door te komen, geef ik je graag wat tips!

How to survive Christmas

Geniet!

Veel mensen nemen een paar extra dagen vrij rondom de feestdagen, dus er is tijd voor ontspanning, gezelligheid, familie, vrienden en (niet onbelangrijk!) jezelf. Geniet hiervan!

Hou je porties onder controle

Neem kleinere porties, geniet van je eten en kauw elke hap minimaal 15 keer.

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom we vaak meer eten dan nodig? Dit heeft te maken met verzadiging. Er zijn twee vormen van verzadiging te onderscheiden: metabole en sensorische verzadiging. Metabole verzadiging ontstaat als het gevolg van fysiologische processen. Sensorische verzadiging ontstaat door signalen die rechtstreeks van de smaak- en reukzintuigen in de mond en de neus naar de hersenen gaan. We kennen het allemaal: je zit eigenlijk vol (metabolische verzadiging) maar dat stuk chocolade, daar heb je nog wel ruimte voor (sensorische verzadiging). Wetenschappers wijten dit deels aan het feit dat wij van nature omnivoren zijn (alleseters) en verschillende soorten voedsel nodig hebben om te overleven. Daarnaast hebben de textuur en de smaak van voeding ook invloed op onze verzadiging. Voeding met een intense smaak leidt tot een snellere sensorische verzadiging. Maar de sensorische verzadiging wordt minder naarmate de voeding complexer wordt.

Run!

Sporten is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een paar dagen vrij hebt. Maar wat is 40 minuten van je dag nou? Er is niets fijner dan de dag te beginnen met een goede work-out. Als de sportschool niet open is, trek je trainers aan en ga je een stukje hardlopen. Sport werkt ook erg ontspannend. Trust me, je voelt je de hele dag top fit!

Geniet, maar drink met mate

Bedenk dat alcohol behoorlijk wat calorieën telt. Daarnaast eet je vaak meer na een paar glaasjes. Alcohol werkt namelijk eetlustopwekkend. Probeer genoeg water naast de alcoholische versnaperingen te drinken. Je doet er goed aan om na één glas wijn altijd een groot glas water te drinken.

Na de kerstdagen is het tijd voor één of twee balans dagen

Begin de dag bijvoorbeeld met een greensmoothie of een lekkere greenjuice:

1 appel,
 1 peer,
 1⁄4 komkommer, 
2 handen bladspinazie, 2 cm broccoli
 en 1 limoen.

Voor de lunch neem je bijvoorbeeld een quinoa salade:

50 gram gekookte quinoa, 1 hand doperwtjes, 1 bosuitje, 3 sprieten bieslook, verse muntblaadjes, een 1/4 komkommer en wat blokjes feta. Breng de salade op smaak met olijfolie & peper.

’s Avonds eet je een normale avondmaaltijd met veel groente en een stukje vis, vlees of een vegamaaltijd met peulvruchten (linzen/kikkererwten) of falafel. Wil je alsnog afsluiten met een lekker (en gezond) dessert? Dit is één van mijn favoriete (kerst)desserts!

Banana softserve met quinoa (voor 2 personen)

Ingrediënten

 • 3 bananen (medium size, bevroren)
 • 2 eetlepels amandelmelk (zonder toevoegingen en/of suiker)
 • 5 gram cacaopoeder
 • 8 gram amandelpasta
 • 40 gram gepofte quinoa (nature crops)
 • Honing (ongeveer 5 eetlepels)
 • Kokos en amandelschaafsel

Bereiding

 • Snijd de bananen in stukjes en leg deze ongeveer 24 uur in de vriezer
 • Na 24 uur laat je de bananen even ontdooien en blend je ze in de blender tot een glad geheel. Wordt het geheel niet helemaal zacht, voeg dan de amandelmelk toe.
 • Voeg de cacao, honing en amandelpasta toe en blend het weer tot een glad geheel. Vind je het niet zoet genoeg, voeg dan nog 2 eetlepels honing toe.
 • Zet het mengsel ongeveer 30 minuten terug in de vriezer.
 • Verdeel het ijs in schaaltjes en top het af met kokos en amandelschaafsel en de gepofte quinoa.

Ik wens jullie hele gezellige en gezonde feestdagen. Enjoy!

Liefs, Cil