Internationale vrouwendag wordt vandaag gevierd in de Tolhuistuin in Amsterdam

Het is vandaag internationale vrouwendag. Dit is dé dag waarop alle vrouwen in het middelpunt staan. Anno 2022 is het nog steeds nodig om aandacht hiervoor te vragen. Er is namelijk nog steeds sprake van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. De Tolhuistuin in Amsterdam nodigt vrouwen vandaag uit om elkaar te ontmoeten.

De eerste internationale vrouwendag vond al plaats in 1911 in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland. Dat was toen nog op 19 maart. Sinds 1913 vindt het plaats op 8 maart en dat is daarna niet meer veranderd. Ze streden in die tijd voor beter loon en kortere werktijden. In 2022 is er nog steeds sprake van ongelijke salarissen tussen mannen en vrouwen. Over de hele wereld is het onderwijs, gezondheid en geweld tegen vrouwen ook nog steeds slechter dan dat van mannen.

Dit jaar is het thema van internationale vrouwendag, vrouw/man solidariteit en de kracht voor verandering. Rondom en op internationale vrouwendag worden er allerlei events en activiteiten georganiseerd waar vrouwen naar toe kunnen. De Tolhuistuin in Amsterdam doet hier ook aan mee. Je kan daar vandaag tussen 08:00 en 10:00 terecht voor een lekker kopje koffie of thee en een goed gesprek met andere vrouwen. Zij zorgen ook voor wat lekker erbij. Voor deze ochtend hebben ze een aantal kunstenaars geregeld om je een inspirerende tekst vol kracht mee te geven. Verder komen er complimentenmeisjes langs om je te overspoelen met complimentjes. De volgende kunstenaars zullen vandaag aanwezig zijn bij de Tolhuistuin.

Joya Mooi


Joya is een singer- songwriter en een hele creatieve vrouw. Ze brengt eerlijke en reflectieve muziek, dat een wereldwijd publiek aanspreekt. Ze schrijft vooral nummers gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen en Zuid-Afrikaanse afkomst. Haar laatste album bevat nummers over vrijheid en spiritualiteit. Deze kregen wereldwijde steun door onder andere BBC Radio. Onlangs won Joya de Sublime Talent Award 2021.

LAMEIAE


Lamiae El Hajjaji ook wel bekend als LAMEIA, is visueel storyteller en illustrator. Ze raakt geïnspireerd door haar innerlijke kind en de wereld om haar heen. Uit willekeurig gekozen dingen zoals objecten, kunst, mythologie, culturele invloeden en maatschappelijke onderwerpen haalt zij inspiratie. Bij LAMEIA ontstaat uit van alles een beeld. Dit neemt ze allemaal mee in haar werk.

De Complimentenmeisjes


De complimentenmeisjes bestaan uit beeldend kunstenaars Gwen van Zaane en Bibi Smink. Zij ontwikkelen als kunstenaarsduo custom-made performances. Daarbij staan interactie, feel good en verrassing centraal. In 2006 schreven ze hun eerste complimenten en dat doen ze nu nog steeds met heel veel plezier. Ze zeggen zelf het volgende: ‘Het krijgen en geven van complimentjes is een ultiem cadeau. We geloven in het grote effect van een oprecht en positief moment tussen twee (on) bekenden. Iets wat zich in de praktijk inmiddels talloze keren heeft bewezen. Wij benadrukken het mooie, krachtige en speciale in mensen op papier, dat is iets om nooit meer te vergeten!’

LFMC presenteert op vandaag de ‘KIJKDOOS BY CUTCLUB. Cutklub is een creatieve onderneming, dat alles creëert vanuit een vrouwelijk perspectief. Ze lanceren vandaag, op internationale vrouwendag, de ‘KIJKDOOS’. Dit is een grote roze kijkdoos waarin verschillende vrouwen uit de kunst- en cultuursector zich uitlaten over het thema: de vulva.

Over Tolhuistuin

De Tolhuistuin is een cultuurhuis en tuin aan de IJ-over in Amsterdam Noord. Het is een plek voor muziek, beelden, verhalen en heerlijk eten. Het hart van Tolhuis is een idyllische tuin die historische panden met verschillenden concert- en podiumzalen, expositieruimtes, studio’s en werkplekken verbindt. 

Foto: Naomi van Asperen