Column Tanisha Doran. De Healing Mountain community (deel 1)

Hey zonnestraal! Hopelijk straalt de zon deze dagen nog altijd vanuit je hart! “What sunshine is to flowers, smiles are to humanity.” Om in dit blog mijn warmte door te geven aan jullie, ga ik je meenemen in de unieke avonturen die ik deze zomer op Ibiza heb mogen beleven samen met mijn vriendin. Omdat er zo veel moois op ons pad is gekomen, heb ik de avonturen opgesplitst in verschillende delen.

Introductie

Hoe is het om van je vertrouwde leventje in het hartje van Den Bosch voor onbepaalde tijd op reis te gaan naar communities in Ibiza? En wat houdt zo’n community nou precies in? Ik wist het toen ook nog niet, maar gelukkig kan ik mijzelf nou eindelijk ook antwoord geven.Impulsief karakter? Dat is zeker waar, wanneer je besluit alles binnen een week achter te laten in NL en een enkeltje boekt naar Ibiza. Maar deze stap heeft ook een reden gehad, naast de droom om een tijdje in het buitenland te wonen. Drukte van werk, wonen, relatie, studie, eigen bedrijf, had dus als gevolg dat wij 19 mei geboekt hebben en 31 mei naar Ibiza vlogen.Was ik klaar om te gaan…mentaal… ja, ik was zelfs klaar om nooit meer terug te komen, maar praktisch, nee! Heel het appartement stond nog op zijn kop door mijn wilde plannen en één ding was zeker; ‘ik ging weg, hoe dan ook’. Door de kracht te hebben gehad om te vertrouwen op mijn gevoel dat ik nú moest gaan, veranderde mijn verjaardagsuitje samen met mijn vriendin, waarop ik 21 werd, van een hotelletje in Scheveningen naar een enkeltje naar Ibiza!

Maar wat was dan het plan?

Owja, een plan…juist handig wanneer het plan is om geen plan te hebben ; ), want juist dan moet je volledig vanuit je gevoel leven en de vrijheid van het leven aandurven. Een enkeltje, een toen nog prille liefde, niet veel spaargeld en toch gingen wij naar het eiland dat vooral bekend staat om de luxe Jetset cultuur. Maar wij gingen toch niet dit leven leiden? Nee joh, veel beter als je het aan mij vraagt, want wij hadden de kans gekregen om in vrijheid te leven in het noorden van Ibiza op een toen nog onbekende locatie in de Healing Mountain community.Ons doel was om in contact te komen met lokale communities in Ibiza via het vrijwilligers platform Workaway, echter was het heel moeilijk om in contact te komen met de lokale mensen in Ibiza. Via via zijn wij terecht gekomen bij deze bijzondere community en hebben wij in alle dankbaarheid twee weken mogen verblijven boven op de berg in een bel tent in het bos tegen kost en inwoning.In deze eerste community hadden wij voor ogen om het eiland te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten, gebruiken te leren kennen en bovenal een nieuwe locatie te vinden om te verblijven.

Healing Mountain community

Wachtend op het vliegveld stonden wij met duidelijk te veel bagage, waar wij later echt spijt van hadden en nog koffers terug gestuurd hebben naar NL. Al snel werden wij hartelijk ontvangen door een lieve man (ademcoach) en beheerder van de community. Eenmaal ingestapt in de jeep auto waren wij met de ademcoach en een ecstatic dance DJ onderweg, in alle onwetendheid van waar wij terecht zouden komen. Halverwege de rit de berg op viel het bereik van je telefoon al weg en beseften wij eigenlijk toen pas hoe anders wij zouden gaan leven de komende tijd.

Hoe zag onze dag eruit?

Ik heb praktisch nooit gekampeerd in mijn leven en daarentegen heeft mijn vriendin heel veel gekampeerd in haar leven, gelukkig! ’S nachts kreeg je een uniek concert van het geluid van krekels in combinatie met een serenade van honderden muggen die om je heen zoemden. Gelukkig ben ik helemaal niet allergisch eh, maar niet heus ; ) en alsnog sliep ik als een roosje in de frisse lucht onder de sterrenhemel, zonder het geluid en drukte van de stad. Als je naar het toilet moest gaan had je twee opties, in de natuur en in de natuur, want het ecologisch toilet die beschikbaar was lag ook midden in de natuur, namelijk een gat in de grond waar je je behoefte in kon doen en het later bedekte met zaagsel. Je werd wakker in een toen nog koele en soms klamme tent van de nacht en ging dan je dag beginnen met een verfrissende douche in de buitenlucht.

In de ochtend at je wat makkelijks, iedereen deed dit voor zichzelf, want velen mensen deden bijvoorbeeld ook aan vasten.In de ochtend/middag hielpen wij op het land in de vorm van een permacultuur.

Het doel van permacultuur is de samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur. Jij helpt moeder aarde en in ruil hiervoor ontvang je een zuivere onbespoten oogst. Ook was iedereen verantwoordelijk voor het schoonhouden van het land.Waar wij heel dankbaar voor zijn, is dat wij op deze eerste locatie heel erg de ruimte hebben gekregen om het eiland te ontdekken en te wennen aan het gevoel van vrijheid. Zo werd er gezegd dat met een paar uurtjes per dag in de tuin werken, het al gelijk stond aan kost en inwoning.

Na het werken gingen wij vaak op pad en ontdekten wij Ibiza samen te voet, via liften, de bus of een quadbike. Voor mij persoonlijk was dit avontuur ook een ontdekking, aangezien ik Ibiza alleen kende vanuit de vakanties en niet als ‘inwoner’.

Als ik aan mijn eigen bedrijf ‘Peppery Panty’ wilde werken, dan wandelden wij ongeveer een uur en een kwartier de berg af via een prachtige bosrijke route om binnen internet bereik te zijn en 1,5 uur de berg omhoog, al vergeet je hoe pittige opgave dat is als je de hele dag op pad bent geweest en nog de berg op moest lopen met zware boodschappen. Maar héy… wel werden wij met de week fitter, want een work-out in de Basic-Fit had bij lange na niet hetzelfde positieve resultaat. Veel wandelen in de buitenlucht was voor ons het antwoord op ons fit voelen.

Gedurende de dag gingen wij naar het strand onderaan de berg, Cala de Sant Vicent. Hier zat ook de enige bushalte naar de meer ‘bewoonde wereld’, die doordeweeks maar twee keer per dag ging en in het weekend helemaal niet. Dit maakte het wel lastig om je zonder vervoer te verplaatsen vanuit zo’n afgelegen locatie. De oplossing was liften en wat hebben wij dit veel gedaan! Dit was een bijzondere ervaring, omdat dit in Nederland niet zo gebruikelijk is, maar in Ibiza juist wel door het beperkte OV. Zo kon je een lift hebben van iemand die ons eigenlijk maar 5 km verder kon brengen en die je uiteindelijk met een glimlach naar de andere kant van het eiland bracht, omdat het zo leuk klikte tussen jullie. Daarbij dacht ik dat ik een talenknobbel had na mijn cursus Spaans, totdat ik Spaans probeerde toe te passen is de praktijk. Zo is proberen te zeggen tijdens een lift dat je het warm hebt (calor), maar uiteindelijk met een verkeerde vervoeging zeggen dat je heet of geil bent (caliente) niet zo handig, maar ja..haha.. ik maakte die vrouw wel enorm aan het lachen die dag.

Ook hebben wij een lift mee gemaakt dat de de bestuurder van de auto er echt een feestje van maakte! Hij klikte een biertje open voor zichzelf (niet verstandig) en bood ons er vrolijk ook een aan. Zit je dan met je blikje bier op de achterbank. Maar dit was niet alles, er werd door zijn vriend live getrommeld op de djembé, wat een geweldige sfeer bracht en wij hierdoor spontaan mee zijn gereden naar een strandfeestje bij Cala Nova.

Het was voor ons ontzettend leuk om ook andere Nederlandse en internationale jongeren te leren kennen. Hele unieke mensen met bijzondere verhalen en baantjes waarmee zij op creatieve wijze hun geld konden verdienen en dus voor langere tijd in vrije vorm konden rondkomen op het dure eiland.

De avond was absoluut mijn favoriete gedeelte van de dag, omdat het altijd heel magisch was dat je zo’n rijkgevulde sterrenhemel kon bekijken, rustgevende geluiden van de dieren kon horen en hierdoor dicht in contact kwam met het pure leven. Er werd samen gegeten en vaak iets op een ouderwetse BBQ gelegd. Mensen maakten muziek met de gitaar, zongen bij het kampvuur en vertelde levensverhalen.

Ecstatic dance

In de avond hebben wij ook een prachtige Ecstatic Dance avond meegemaakt, die georganiseerd werd door de community boven op de berg. Ecstatic Dance is een vrije dans, waarin je je kunt bewegen zoals jij dat graag wilt, alleen of samen. Je danst op blote voeten en je communiceert via dans. Het is een muzikale reis, langs vele genres, emoties en tempo’s. De avond werd geopend met een Cacao ceremonie. Dit is een positieve, helende ceremonie die je verbindt met je intuïtie en je hart opent. Het ritueel helpt je in contact te brengen met je onderbewustzijn en innerlijke kracht. Achteraf is er de gelegenheid om lekker te chillen, met elkaar te kletsen en iets kleins te eten.

Terugblik

Terugkijkend op dit eerste bruisende avontuur in de Healing Mountain community, heb ik er ontzettend veel van mogen leren hoe het is om in je bewustzijn te ontdekken en te leven in Ibiza. Niet weten waar je terecht gaat komen en of dit wel aansluit bij je verwachtingen is een heel spannend avontuur, maar tevens ook heel mooi. Het beste is om dan ook geen verwachtingen toe te laten in je gedachten en gewoon maar eens te gaan ervaren. Met deze gedachte zijn wij na twee weken doorgegaan naar een nieuwe locatie, een yoga retreat center, waar ik jullie graag in het volgende blog meer over vertel, aangezien dit uiteindelijk een onverwachte wending nam in ons verhaal.

Het leven is een prachtig avontuur in jezelf en weet je wat, in dit snelle en drukke leven heb ik WEL de tijd! Heb jij die ook?

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites