Menstruatiecups: go or no go?

We eten biologisch, we drinken water uit herbruikbare flesjes en we dragen t-shirts van bio-katoen. Moeten we dan nu ook al op de duurzame tour als het gaat om wat we gebruiken tijdens onze menstruatie? Misschien wel! We kunnen in ieder geval vaststellen dat het gebruik van menstruatie-cups steeds meer een trend wordt. Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Dit is het

De menstruatiecup is een soort bakje van rubber of siliconen en dat breng je in als een tampon. In het kuipje wordt het bloed opgevangen en aan het einde van de dag haal je hem eruit en kun je hem wassen onder de kraan. Er zijn inmiddels heel veel merken menstruatiecups, een aantal vind je hier. Hij gaat ongeveer tien jaar mee en al die tijd gooi je dus geen tampons of maandverband in de prullenbak. Duurzaam is het dus zeker!

Hoe zit dat dan

Het is wel even uitzoeken welke vorm en grootte voor jou het meest geschikt is. Er bestaat dus een site waar op je kunt uitzoeken welke cup bij jou past. Het inbrengen en het er weer uithalen kost wel wat oefening. En het kan zijn dat je daar in het begin dus een beetje mee loopt te hannessen. Maar als je het goed doet, dan voel je hem dus niet meer zitten en is twee keer per dag verwisselen, ’s ochtends en ’s avonds, voldoende.

Doorlekken is passé

Mits je niet allergisch bent voor rubber of siliconen zijn de menstruatiecups dus door iedere vrouw te gebruiken. Ongeacht hoe heftig je menstruatie ook is. Doorlekken in je witte jeans gebeurt niet, want de cup trekt als het ware vacuüm nadat je hem hebt ingebracht. Er kan dus eenvoudigweg niets meer langs lopen. Dat scheelt misschien wel een paar toiletbezoekjes per dag want voorheen liep jij ook wel eens moeilijk naar het toilet omdat je bang was dat er van alles was doorgelekt.

Lang verhaal kort

Het is dus even uitzoeken welke cup voor jou het beste is. En het is dus in het begin ook even rommelen met het inbrengen en er weer uithalen. Maar daar staat tegenover dat je heel milieubewust bezig bent. En het scheelt je elke maand een hoop geld, laat staan op jaarbasis. En daar kun je dan weer fijne nieuwe items voor in je kledingkast voor kopen.