Mohamed Benchellal

Ontwerper Mohamed Benchellal neemt grootste Nederlandse mode prijs in ontvangst

Modeontwerper Mohamed Benchellal is de ontvanger van de 12de editie van het Cultuurfonds Mode Stipendium. Het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt georganiseerd door het Cultuurfonds en de Dutch Fashion Foundation en bestaat uit een financiële bijdrage van 50.000 euro, beschikbaar gesteld door een anonieme schenker, en een wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten. De uitreiking werd op woensdag 29 november feestelijk gevierd in het Rijksmuseum Amsterdam en was ook online te volgen via een livestream.

Het Cultuurfonds Mode Stipendium voor buitengewoon getalenteerde en gevorderde Nederlandse modevormgevers werd in 2011 ingesteld door een particuliere schenker bij het Cultuurfonds. Mohamed Benchellal ontvangt het Mode Stipendium vanwege zijn ontwerpen die een sculpturale schoonheid combineert met een technische vindingrijkheid. En omdat hij zich als vaandeldrager van de Nederlandse contemporaine mode volledig op eigen kracht en met een onverstoorbare ambitie in een decennium internationaal op de couturekaart heeft gezet.

“Mohamed Benchellal belichaamt de toekomst van de mode. Met zijn roots in het naaiatelier van zijn grootouders in Lelystad, zijn opleiding aan de modevakschool in Amsterdam en de oprichting van zijn eigen atelier, heeft hij zich weten te onderscheiden als een van de grootste talenten van dit moment. Zijn tijdloze silhouetten, duurzaam vervaardigd, worden nu gedragen door grote sterren uit Hollywood. Mohamed Benchellal is een terechte winnaar van het Cultuurfonds Mode Stipendium.” zei Cathelijne Broers, de directeur van het Cultuurfonds over de nieuwe ontvanger tijdens de uitreiking.

Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation: “Mohamed Benchellal onderwerpt zijn talent aan strikte couturewetten en creëert slechts met één pop en één duurzaam materiaal een ogenschijnlijk oneindige stroom aan sculpturale ontwerpen waarbinnen hij technisch gezien streng is voor zichzelf maar buitengewoon genereus naar de vrouw die hij sublimeert en haar – gekleed in zijn ontwerpen – een krachtige plek in de wereld laat innemen. Het is zíjn moment om deze injectie van 50.000 euro te ontvangen als bekrachtiging voor zijn unieke solo pad in de internationale modewereld en we hopen dat deze injectie hem nog meer tot zijn recht laat komen in de nabije toekomst.”

Mohamed Benchellal: “In essentie betekent mijn naam Benchellal ‘Zoon van de waterval’. Ik zie het leven dan ook als een waterval, vol met wendingen en bochten. Het leven heeft me niet altijd gegeven wat ik wilde, maar het heeft me wel precies gegeven wat ik nodig had. Om die reden ben ik enorm trots en voel ik mij vereerd om de 12de ontvanger van het Cultuurfonds Mode Stipendium te zijn. Het gaat om het volgen van je eigen unieke ‘flow’, je eigen pad. Net als een rivier die door verschillende landschappen stroomt, heb ik ervoor gekozen om het onvoorspelbare te omarmen, om de zoon van de waterval te zijn, en om mijn creativiteit en passie voor mode ontwerpen vrij te laten stromen. En door dat te doen heb ik mijn eigen vorm van succes gevonden. Een vorm die mij uniek is en mij veel voldoening geeft.”

Digitale Eregalerij 

Het werk van Mohamed Benchellal is nu ook te bekijken in de Cultuurfonds Mode Stipendium Virtual Gallery. In deze speciaal ontworpen Digitale Eregalerij met fashion art krijgen de ontwerpers die de afgelopen 12 jaar het Cultuurfonds Mode Stipendium hebben ontvangen een podium, waarbij hun werk op een vernieuwende manier wordt uitgelicht. De Digitale Eregalerij is voor iedereen toegankelijk, ook voor diegene die nog geen ervaring hebben met digital fashion en de metaverse.

Bezoek de Cultuurfonds Mode Stipendium Virtual Gallery

Klik op de link, kies je avatar en ontdek het digitale werk van de 12 vaandeldragers van de Nederlandse mode. De digitale eregalerij Cultuurfonds Mode Stipendium Virtual Gallery is ontwikkeld in samenwerking met Studio Ultradeluxe.