Voor veel mensen is popcorn de favoriete snack tijdens het kijken van bijvoorbeeld een film of serie. En nu maakt het niet uit of je thuis op de bank zit of in een donkere bioscoopzaal zit. Terwijl je de gepopte maiskorrels in je mond stopt, vraag je je wellicht af: ‘Is popcorn eigenlijk wel gezond?’. Het antwoord hierop is vrij simpel en in veel gevallen dan ook ja, maar verschillende diëtisten geven hierbij wel aan dat het ervan af hangt hoe je popcorn eet.
Of popcorn nu wel of niet gezond is, dus afhankelijk van de bereidingswijze. Denk hierbij aan belangrijke elementen zoals de hoeveelheid olie die gebruikt wordt maar ook het type. Het gaat dan om onverzadigde canola olie versus verzadigde kokosolie. Maar ook de toevoeging van zout en andere ingrediënten hebben invloed op het gezondheidsgehalte.
Zo is popcorn die thuis wordt gemaakt zonder olie vele malen gezonder dan de popcorn die je krijgt voorgeschoteld in de bioscoop. Het is algemeen bekend dat chips vaak veel vet, zout en kunstmatige toevoegingen bevatten, terwijl zelfgemaakte popcorn een gezonder alternatief biedt. Door popcorn thuis te maken, heb je volledige controle over de ingrediënten die je gebruikt, waardoor je kunt kiezen voor gezondere opties.
Zelfgemaakte popcorn is een uitstekende keuze voor mensen die een gezonde levensstijl willen handhaven. In plaats van het gebruik van olie, kun je bijvoorbeeld kiezen voor lichte kruiden of kruidenmixen om de popcorn op smaak te brengen. Op deze manier kun je genieten van een smakelijke snack zonder de extra calorieën en vetten die vaak in chips aanwezig zijn.
Bovendien is het tegenwoordig veel gemakkelijker geworden om popcorn thuis te maken. Met de moderne popcornmachines gezien op www.expondo.nl/popcornmachines, kun je snel en eenvoudig heerlijke popcorn bereiden. Deze machines maken gebruik van heteluchttechnologie, waardoor er geen olie nodig is. Dit resulteert in popcorn die licht en knapperig is, zonder de toevoeging van extra vetten.
Is popcorn gezond?
Nu zitten dus veel mensen met de vraag op popcorn gezond is. Het antwoord hierop is dus ja. Wanneer we popcorn vergelijken met andere snacks die vol zitten met suiker en zout, is popcorn een stuk gezonder. Onderstaand geven we enkele redenen waarom popcorn gezond is.
Het is een volkoren graan
Popcorn is een volkoren graan en het eten van volkoren graan is gekoppeld aan een lagere kans op zowel hartaandoeningen als diabetes. Uit onderzoek is gebleken dat tenminste de helft van je graan inname moet bestaan uit volkoren granen. Dit komt neer op zo’n 48 gram graan per dag. Het is dus aangetoond dat het eten van popcorn de inname van graan verhoogt.
Het is rijk aan vezels
Wanneer volkoren graan wordt gebruikt voor popcorn is dit een goede bron van vezels. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat popcorn meer vezels bevalt per portie dan een volkorenbrood. Het komt erop neer dan een portie popcorn van zo’n 3 kopjes bestuur uit 3 tot 4 gram vezels.
Voor mannen is het aanbevolen zo’n 30 tot 38 gram vezels per dag naar binnen te krijgen, voor vrouwen ligt dit iets lager en gaat het om 21 tot 25 gram. Vezels dragen bij aan het op peil houden van de bloedsuikerspiegel en cholesterol.
Popcorn draagt bij aan het gevoel dat je vol zit
Omdat popcorn van nature luchtig is, draagt het eten ervan eraan bij dat je vol gevoel krijgt. Het eten van één kopje popcorn zonder toevoegingen als boter of zout komt neer op gemiddeld zo’n 30 calorieën. Drie hele bekers popcorn is dus nog niet eens 100 caloriëen.
Popcorn bevat antioxidanten
Popcorn is raak aan polyfenolen, dit zijn een soort antioxidanten die ook in planten voorkomen. Zo is bijvoorbeeld van polyfenolen aangetoond dat ze UV-schade tegen kunnen gaan. Daarnaast draagt het eten van polyfenolen bij aan het beperken van kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.
Het is rijk aan vitamines
Gezonde popcorn is rijk aan vitamines en mineralen. Het gaat om onder andere:
- Vitamine B6
- Calcium
- IJzer
- Magnesium
- Kalium
- Fosfor
- Zink
Wat is de gezondste manier om popcorn te eten?
De allergezondste manier op popcorn te eten is wanneer de lucht gepast is. Een veel gebruikte wijze op popcorn te poppen is door dit op het fornuis in een pan te doen. Nu is dit niet gelijk de gezondste manier en daarom is aan te raden om walnoot, avocado, canola of olijfolie te gebruiken. Het advies is om geen boter te gebruiken aangezien dit verzadigde vetten aan de popcorn toevoegt.
Wanneer je toch graag boter toevoegt, doe dan niet meer dan 2 of 3 eetlepels. Wil je nu meer smaak toevoegen aan de huisgemaakte popcorn? Voeg dan hete saus, balsamicoaien, kruiden, pindakaas of geraspte kaas toe te voegen.
Zoals eerder aangegeven is de gezondste manier van popcorn de lucht gepopte variant zonder olie, boter en zout. Wanneer je besluit om niet zelf popcorn te maken, maar dit in de supermarkt te kopen, controleer dan altijd het etiket met daarop de voedingswaarde.
Popcorn uit de magnetron en uit de bioscoop zijn vaak minder gezond
Popcorn die wordt klaargemaakt in de magnetron bevat in veel gevallen veel zout en smaakstoffen en in sommige gevallen zelfs chemicaliën. Dit zorgt ervoor dat deze popcorn meer calorieën bevat en het dus al snel een minder gezonde optie maakt.
Wanneer we bioscoop popcorn onder de loep nemen komt het er al snel op neer dat een portie tussen de 400 en 1.200 calorieën kan bevatten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de portie grote en toegevoegde toppings als zout en/of suiker. Daarnaast blijkt het zelfs zo te zijn dat er bioscoopketens zijn die kokosolie of andere verzadigde vetten gebruiken bij het maken van popcorn. Hierdoor zal het aantal calorieën alleen nog maar meer toenemen en daarom is het goed dit altijd te controleren.
Is het mogelijk dat je te veel popcorn eet?
In principe is het natuurlijk nooit goed als je van iets te veel eet. Maar wanneer je naar popcorn kijkt, is het moeilijk om er teveel van te eten. Omdat popcorn luchtig is en je er snel van volraakt, heb je vaak na een bak popcorn al een voldaan gevoel. Maar wanneer je boter en zout aan de popcorn toevoegt is het natuurlijk een ander verhaal.
Maar het risico bij popcorn ligt volledig bij het toevoegen van toppings. Veel mensen vergeten deze nog weleens mee te rekenen in het totaal aantal calorieën. Als laatste is het belangrijk om altijd in gedachten te houden dat popcorn een koolhydraat is. Voor mensen met diabetes is het belangrijk om goed op de portie grote te letten.