Sophie Ousri openhartig over verslaving en depressie in nieuwe docu-serie ‘HELP!’ ‘Ik wist zelf ook niet dat er meer opties waren’

Vaak heerst het idee dat influencers jongeren een droomwereld proberen voor te houden. Maar dat is al lang niet meer zo. Steeds meer influencers gebruiken hun platform om belangrijke onderwerpen aan te kaarten. In de nieuwe docu-serie HELP! Deelt Sophie Ousri haar verhaal. Samen met nog drie influencers vertelt zij over haar ervaring met de kliniek Yes We Can Clinics. De Docu-serie is vanaf vandaag te zien op youtube. 

Wat was jouw ervaring met de docu-serie ‘HELP!’? 

Het was een erg lange periode met lange draaidagen. Ik was super blij dat Jonathan de Jong (de documentairemaker) de serie heeft gemaakt. Ik kende hem nog niet maar ik voelde meteen een goed klik met hem. Hij heeft mij hier doorheen gesleept. Er waren momenten waarin het emotioneel best lastig was voor mij om het verhaal van anderen te horen, zeker omdat het zwaar beladen verhalen zijn. Ik moest vaak terugdenken aan mijn tijd in de kliniek.

Hoe is de docu-serie ‘HELP!’ het tot stand gekomen?

Na mijn tijd in de kliniek ben ik altijd in contact gebleven met Jan-Willem, de oprichter van Yes We Can Clinics. Zo ben ik nog een aantal keer op bezoek geweest en zijn we samen op het idee gekomen om deze docuserie op te zetten. Ik heb mijn management met Jan-Willen in contact gebracht en na een aantal gesprekken is het idee ontstaan.

Waar ben je het meest trots op?

Dat het na twee jaar hard werken nu eindelijk is afgerond en ik er met een goed gevoel op terug kan kijken. Ondanks dat het een emotioneel beladen onderwerp is waarbij ik erg veel van mezelf heb bloot gegeven, kan ik er alleen maar trots op zijn. Niet alleen trots op iedereen die heeft deelgenomen aan de docuserie over Yes We Can Clinics, maar stiekem ook een beetje op mezelf.

Wat is jouw doel of doelen voor aankomende tijd?

Mijn doel is toch echt wel mensen die zelf struggelen met mentale problemen door middel van deze docuserie een beetje te kunnen ondersteunen en zich laten realiseren dat het niet gek is om om hulp te vragen. Daarnaast is mijn eigen doel voor de aankomende tijd mentaal gezond en gelukkig blijven.

Wat was de ervaring om weer terug te zijn in de kliniek? 

Ik was voor we aan de docuserie begonnen ook al een paar keer terug geweest en het heeft iets nostalgisch, maar was toch ook steeds weer blij als ik terug naar huis mocht. Ik heb daar echt hele leuke, grappige en mooie dingen meegemaakt en ik ga die tijd nooit meer vergeten, maar het is niet meer hetzelfde als ik er nu kom. Zou nog wel eens met dezelfde mensen 10 weken willen gaan!

Wat wil je meegeven aan onze lezers?

Dat om hulp vragen en het opzoeken heel normaal is. Ik had zelf gewild dat ik dit eerder had gedaan zo hadden bepaalde situaties nooit plaatsgevonden. Situaties waarvan ik zelf en anderen nog steeds last ondervinden. Ik wist zelf ook niet dat er meer opties waren dan ‘gewoon’ naar de psycholoog of GGZ. Dus voor mij is bekendheid op dit gebied erg belangrijk zodat iedereen een kans heeft om beter te worden. Ik heb ook oprecht vertrouwen in de behandelwijze van Yes We Can Clinics.
Benieuwd geworden? Hier kun je de gehele docu-serie HELP! kijken.

Header foto: @janschilthuizen