Waarom ik mijn outfit altijd bij mijn schoenen begin

Als self-acclaimed Imelda Marcos heb ik, dat hoort nu eenmaal bij de titel, een schoenenverzameling waarbij de gemiddelde man lijkbleek wegtrekt (note to self: eerste dates nóóit je inloopkast laten zien) en waarvan de gemiddelde vrouw kirrend rond gaat springen. Deze schoenencollectie bestrijkt een volledige wand in mijn inloopkast (die eigenlijk een kamer is maar dat klinkt gelijk weer zo overdreven) waar mijn snoepjes ieder een eigen vakje hebben waarin ze staan te pronken.

De mannen in kwestie die de kast op maat gemaakt hebben, hebben het een keer of dertig gechecked: ‘dus ze wil echt 88 vakken? Alleen maar voor schoenen?’. Zelf leek het me beter niet bij dat bewuste moment aanwezig te zijn. Want ja, mijn verzamelwoede is serieus (m’n collectie past inmiddels niet meer in de vakjes) maar waar ik het zie als een pure noodzaak (jawel, ook dit paar heb ik nódig!) begrijp ik ook wel dat het misschien niet helemaal normaal is. Je kunt ten slotte maar één paar tegelijk aan, toch?

De pest is, dat ik de meeste schoenen niet koop omdat ze zo lekker zitten. De doorslaggevende factor die leidt tot aankoop (en nog een aankoop, en nog één) is meestal niet heel praktisch van karakter. Een hak van 12 cm als je al 1 meter vierentachtig bent (check) is bijvoorbeeld niet per se een heel logische keus. Boterzachte suède laarsjes die absoluut niet ingespoten mogen worden, ook niet. En toch, de wetenschap dát ik ze in mijn bezit heb en dus mogelijkerwijs op een ochtend de kast uit zou kunnen trekken, maakt me intens gelukkig.

Maar het is niet alleen het verzamelen waar ik zo gelukkig van word. Schoenen worden in mijn optiek zwaar onderschat. Daarom ben ik er groot voorstander van dat je je outfit iedere ochtend begint bij je schoenen. Eerst schoenen kiezen, dan pas de rest van je outfit.

Want schoenen: die maken je sowieso gelukkig. Ze passen altijd en ze kunnen je datgene geven waardoor je je dag stralend doorkomt. Tikje meer zelfvertrouwen nodig? Hakken zijn je beste vriendin! Zo’n propvolle dag dat je op voorhand geen idee hebt hoe je ‘m overleeft? Ga voor sneakers of coole loafers. Geloof me. Alles begint bij de juiste schoen.