Wanneer is een selfie toegestaan?

In 2013 was selfie het woord van het jaar. Volgens Van Dale betekent selfie: fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite. Inmiddels zijn er heel wat variaties op de oorspronkelijke selfie; in de spiegel, met zogenaamde selfie stick of in video-vorm (terwijl je heel hard playbackt). Hartstikke leuk zo’n selfie, en ook hier op de MonStyle HQ maken we ons heus wel eens schuldig aan het maken van zo’n zelfportret, maar het kan te gek ook. Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest stromen vól met duckfaces en moeilijk kijkende personen en daar zitten we volgens mij niet persé op te wachten met z’n allen. Laten we gewoon wat regels opstellen zodat we precies weten wanneer een selfie gepast is en wanneer je het lekker moet laten. Belangrijk om te weten, het gaat hierbij vooral om het pláátsen van de selfies in kwestie op Social Media. Dat je honderden selfies op je telefoon hebt staan, daar heeft niemand last van. Zodra ze bij iedereen op de tijdlijn voorbij komen wordt het een ander verhaal. Wij beginnen alvast…

Wanneer is een selfie toegestaan?

Stel: je staat in een paskamer en je twijfelt enorm over het wel of niet aanschaffen van het jurkje dat je aan het passen bent. Je bent, lekker rustig, in je eentje aan het shoppen, maar vertrouwt er totaal niet op dat de verkoopster jou eerlijk gaat zeggen hoe het staat (‘éééénig!’). Je hebt duidelijk een hulplijn nodig, toch? Dit vraagt duidelijk om een selfie, in de spiegel, die je zo snel mogelijk naar je BFF stuurt. Moet dit op Social Media? Niet persé.

Stel: je heet Ellen Degeneres en je mag de uitreiking van de Oscars presenteren. Je bent in een jolige bui en vraagt een paar van je beste vrienden om even gezellig om je heen te komen staan. Vraagt dit om een selfie? Absoluut! Vraagt dit om een plaatsing op Social Media? Zeker.

Stel: je hebt een lange-afstand-relatie en je vriend/vriendin wil een kus voor het slapen gaan. Dat gesmak in de telefoon kan beter, dit vraagt om een selfie! Besluit je meer te fotograferen dan je hoofd? Misschien wel zo slim om dit ritueel via Snap Chat te doen, scheelt je later een hoop schandalen.

Stel: je bent op vakantie, je reisgenoot is nét een café ingedoken voor een toiletbezoek en jij staat alleen op straat en er komt een fanfare / de koning / een met uitsterven bedreigd dier voorbij. Voor het nageslacht is het natuurlijk wel zo leuk als jij ook op de foto staat. Dus? Selfie! Mag dit daarna op Social Media? Ja, maar op zich is één, misschien twee, foto’s meer dan genoeg.

Stel: je hebt dagen (weken?) geoefend op dé perfecte duckface en je hebt ‘m eindelijk geperfectioneerd. Je weet precies hoe je het beste op de foto staat, hoe je moet lachen en welk licht je nodig hebt. Vraagt dit om een selfie? Doe vooral wat je niet laten kunt. Vraagt dit om een uitgebreide fotoreportage op Social Media? Liever niet.

Hebben jullie nog aanvullingen? Laat het ons vooral weten!