Wil je afvallen? Ontspan!

Cortisol is de naam voor ons stress-hormoon. Dit hormoon maken we allemaal, het is dan ook helemaal niet erg om dit hormoon in ons lichaam te hebben. Pas wanneer het uit balans raakt en je er bijvoorbeeld te veel van hebt kan het vervelende gevolgen hebben. Denk aan slaapproblemen, psychische stoornissen en een belemmering van je immuunsysteem. Daarnaast wordt vet verbranden een stuk moeilijker, herstellen je spieren zich slechter en verslechtert je spijsvertering. Gelukkig kun je daar wat aan doen! Er zijn namelijk een aantal producten die er voor zorgen dat je cortisol level zo goed mogelijk in balans blijft en die zorg dragen voor een optimale Body composition (de verhoudingen van je lichaam). Voeding is een erg belangrijke tool die veel invloed kan hebben op je cortisol balans. Er zijn producten die het cortisol level kunnen verlagen, maar ook producten die je beter kunt laten staan omdat ze een negatieve invloed hebben op het cortisol niveau.

10 producten die bijdragen aan een perfect uitgebalanceerd cortisol niveau

1. Koudwater vis zoals zalm, witvis, sardientjes en anchovis

De koudwater vis staat bekend om de hoge concentratie omega-3 vetten DHA en EPA. Studies hebben uitgewezen dat deze bestanddelen het cortisol level verlagen én dat ze zorgen voor een verlaging van het vetpercentage (zelfs zonder verdere training of diëten).

2. Lijnzaad & walnoten

Beide producten bevatten omega-3 vetten en Alpha Linolenic Acid (ALA), ook dit verlaagt het cortisol level. Deze voedingsmiddelen mogen niet worden gezien als een vervanger van de bij nummer één genoemde bestanddelen, omdat het in vis veel meer voorkomt. Als aanvulling helpen lijnzaad en walnoten goed tegen ontstekingen, voor een betere gezondheid en betere concentratie.

3. Snijbiet & regenboog-snijbiet

Deze producten helpen de bloedsuikerspiegel op pijl te houden, waardoor ook het cortisol niveau op pijl blijft. Ook bevat het de vitaminen A, C, K en magnesium, wat sowieso hartstikke gezond is!

4. Eieren

We weten dat eieren de perfecte dosis aan eiwitten bevatten, dit zorgt voor het herstel van je spieren en het spierweefsel na het kapot maken hiervan tijdens je training. Hiernaast bevatten eieren choline, dit zorgt ervoor dat de hersentransmitters een seintje geven aan de hersenen om je focus en motivatie te stimuleren en dit verlaagt weer een stuk stress en daarmee dus ook je cortisol niveau.

5. Pure chocolade

Pure chocolade dat meer dan 70% cacao bevat, heeft veel voordelen. Het geeft je een mentale boost en helpt je helder te denken, het verbetert je bloedstroom en voorkomt ontstekingen, het verbetert je stoelgang en je spijsvertering waardoor je cortisol niveau in balans blijft én het verbetert je metabolische hormoonbalans van insuline (ook dat helpt je cortisol niveau op pijl te houden).

6. Organische runderlever

Dit bevat veel voedingsstoffen, maar is laag in vet en calorieën. Het bevat veel stoffen die snel in het lichaam worden opgenomen en je beschermen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, koper, ijzer, choline, fosfor en zink, dat ontstekingen tegen gaat en je cortisol in balans houdt.

7. Griekse yoghurt

Griekse yoghurt bevat veel probiotische bacteriën. Dit is goed voor je darmflora en imuunsysteem en verlaagt je stress level.

8. Citrusvruchten en papaya

Citrusvruchten zoals limoen, citroen, sinaasappel, grapefruit en papaya zitten bomvol vitamine C. Dit verlaagt je cortisol level, vooral na een zware work-out. Citroen zul je niet zo snel gewoon als fruit eten, maar je kunt dit wel gebruiken in salades, dressings en in je water.

9. Pompoenpitten

Deze pitten bevatten veel magnesium, dit is één van de belangrijkste stress-verlagers en het helpt je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

10. Spinazie & witte bonen

Spinazie zit vol met magnesium, vitamine B en antioxidanten en dit helpt allemaal bij het verlagen van je cortisol level. Witte bonen bevatten daarnaast ook nog de stof fosfaatidylserine dat ook je cortisol verlaagt.

 

En dat zijn ze! Dé producten die je gaan helpen om je stress-hormoon level zo goed mogelijk in balans te houden. Handig, want als je cortisol te hoog is wordt vet verbranden een stuk moeilijker, herstellen je spieren zich slechter en verslechtert je spijsvertering.

Succes met de tips!

 

GRTZ Elske