Zo shop jij een duurzame kledingkast vól leuke items

Het is vandaag World Earth Day, dé dag waarop we met z’n allen weer een beetje bewust worden over hoe belangrijk de aarde is. Het is belangrijk om goed voor de aarde te blijven zorgen. Maar hoe kan jij nou je steentje bijdragen? Eet je al minder vlees en sta je zo kort mogelijk onder de douche? Dan is het nu tijd om je shopgedrag onder handen te nemen. Want volgende week mogen we weer lekker de winkels in zonder afspraak! En hoe heerlijk het dan ook is om gedachteloos te gaan winkelen, het is niet altijd goed voor de aarde. Daarom geven wij je vijf tips voor een duurzame kledingkast vól leuke items.

Stap 1: Kijk goed naar het materiaal waar het item van gemaakt is

Of je nou online aan het shoppen bent of in een fysieke winkel, de kledingstukken die in het mandje liggen kies je uit op basis van je eigen stijl. Maar kijk je wel eens naar het materiaal van het item? Modebedrijven zijn verplicht om in hun kleding te vermelden uit welke materialen het product bestaat. Dat is ideaal, want zo kunnen wij zien of het item uit duurzame stoffen bestaat. Biologisch katoen of bijvoorbeeld BioFibre zijn voorbeelden van die duurzame stoffen. Let dus goed op het materiaal voordat je een paar leuke items in je winkelmandje doet.

Stap 2: Probeer te achterhalen waar het item is gemaakt

Pak eens een willekeurig t-shirt uit je kledingkast. Grote kans dat dat item gemaakt is van katoen, want het is een hele populaire stof. Maar wist je dat één vijfde van die katoenen kledingstukken gemaakt is onder dwang? Dwangarbeid gebeurt helaas nog veel te veel, en dat zal ook altijd zo blijven als wij met z’n allen dit soort stoffen blijven kopen. Kijk dus goed waar je kledingstuk gemaakt is. Dit kan je soms in een label zien, maar je kan het ook achterhalen. Google is your friend!

Stap 3: Kijk of er een keurmerk op het label zit

Wist je dat er een keurmerk op je kleding kan zitten? Een keurmerk geeft aan dat kleding aan een bepaalde standaard voldoet en zo op een eerlijke en duurzame wijze is geproduceerd. De meest voorkomende keurmerk is het GOTS-keurmerk. Dit label is gericht op het milieu, maar er wordt ook gekeken naar de arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van de kleding. Zie je geen keurmerk op het label zitten? Dan is het item niet duurzaam genoeg, en kan je hem maar beter laten hangen.

Stap 4: Kom meer te weten over het merk van het item

Ieder kledingmerk heeft een andere visie. Primark wil bijvoorbeeld zo veel mogelijk verkopen, voor een zo laag mogelijk bedrag. Maar ergens moet dit merk zijn winst uit halen. En waar ze dat doen? Juist, bij het produceren. Deze kant van het merk zal Primark natuurlijk niet in hun reclames promoten, en daarom is het belangrijk om dit zelf te onderzoeken. Shop bijvoorbeeld bij een kledingmerk die wél op een eerlijke en duurzame manier hun kleding maakt. Zo voel jij je niet alleen mooier met je nieuwe look, maar ook nog eens beter.

Stap 5: Investeer in items van goede kwaliteit

Duurzaamheid zit hem niet alleen in de goede materialen en de eerlijke manier van produceren. Duurzaamheid gaat ook over de levensduur van een item. Je kunt wel heel verantwoord een broek van gerecyclede materialen kiezen, maar als die vervolgens na twee maanden uit elkaar valt, ben je nog niet klimaatvriendelijk bezig. Let dus goed op de kwaliteit. Kijk naar de afwerking, let op de naden en natuurlijk op de kwaliteit van de stof. Je wil natuurlijk dat je nieuwe broek zo lang mogelijk meegaat, dus neem niet genoegen met slechte kwaliteit!

Krijg jij nu ook zoveel zin om te gaan shoppen? Then go! Neem naast een herbruikbare tas ook deze tips mee voor tijdens het shoppen. Dan zal je niet alleen met hele leuke items thuiskomen, maar ook met een heerlijk gevoel.

Lees meer artikelen over duurzaam!