Zo verlaat je een feestje waar je niet wil zijn

Vanavond staan er weer verschillende feestjes op de planning. De een is misschien wat leuker dan de ander, maar soms moet je gewoon even je gezicht laten zien. Morgen weer vroeg op? Of gewoon heel veel zin om naar dat andere feestje te gaan? Zo verlaat je vroegtijdig een feestje, zónder dat iemand het door heeft.

Een feestje verlaten kan soms zo lastig zijn. Je komt met de beste smoesjes die er zijn (gisteren ook al zoveel gedronken, moet morgenvroeg werken of langs bij schoonfamilie), maar de host(ess) is hoe dan ook teleurgesteld: ‘je bent er nog maar net!’, ‘we gaan zo nog karaoke doen’ of ‘de bitterballen worden zo geserveerd’. Je kent het vast wel. Je raakt verstrikt in een eindeloze discussie die je verliest, waardoor je nog langer op het feestje bent waar je niet wil zijn. Of die je wint, waardoor je vriend of vriendin die het feestje organiseert enigszins teleurgesteld achterblijft. Dit gaat sowieso nog een staartje krijgen.

Doe de Houdini

Maar hoe kom je dan zo snel mogelijk weg? Neem Houdin als je voorbeeld. Houdini was een groots goochelaar die heel goed was in trucs als loskomen uit handboeien maar ook in verdwijnen. Zelfs Hans Klok kijkt tegen hem op. We kunnen dus veel van Houdini leren. Hij verdween namelijk zomaar, zonder aankondiging en niemand wist waar hij heen was. Dit kan jij dus ook doen op je feestje vanavond.

Vergeet de excuses of de stille hints dat je het ‘vanavond echt niet laat kan maken’. Excuseer je voor het toilet, zorg dat niemand je ziet en verlaat het pand. Het is echt zo simpel als dat het klinkt. Het voelt misschien naar na afloop als niemand je belt of appt met de vraag waar je bent gebleven, maar so be it. 

Ben voorbereid

Kijk, als jij zomaar weg wil gaan, is daar niets mis mee. Kan gewoon, jij hebt waarschijnlijk een hele goede reden. En niet iedereen begrijpt die reden, dus laat het gaan. Als je na dit feestje nog een andere kroeg in wil duiken of een (beter) feestje wil gaan opzoeken, zorg dan wel dat je op de hoogte bent van de toekomstplannen van feestje nummer een. Je wil natuurlijk niet in de lampen hangen en de jarige job van net tegenkomen.

Ga je gewoon veilig je bed in? Begrijpelijk. Wil je nog even iets van je laten weten? Ook begrijpelijk. Maar doe dit niet al te snel. Want met zo’n appje is duidelijk te zien hoe vroeg jij al bent afgehaakt. Doe het liever de volgende ochtend en vraag meteen of het feestje nog een succes was.

Abort mission

De Houdini is niet voor iedere situatie weggelegd. Houd rekening met het aantal personen en het soort event waar je verschijnt. Wij raden de Houdini af wanneer:

– Je samen met iemand (misschien een date) naar het feestje gaat. Kom op, dit is echt niet aardig. Heb het lef om gewoon te zeggen dat het niet gaat werken en je liever weggaat. Misschien wil hij/zij wel met je mee.

–  Je op een familiefeest bent. Het moment dat je ouders erachter komen dat je zomaar bent weggegaan zullen ze nooit echt vergeven, en nog erger: nooit vergeten. ‘Ja, houd Pietje maar in de gaten, voor je het weet is ze weer weg.’

– Je op een feestje met minder dan 15 personen bent. Sorry vriendin, maar dat gaat echt opvallen als je opeens weg bent. Haal je perfecte excuus tevoorschijn, vertel het aan één iemand en verdwijn. Hopelijk kan je vriendin even overtuigend doorgeven dat jij je ‘echt niet lekker voelde’.

– Je zelf een feestje geeft. Logisch als je er na een paar uur helemaal klaar mee bent maar toch gek als iedereen in jouw huis achterblijft. Trek de stekker eruit of bel zelf even de politie vanwege geluidsoverlast. ‘Sorry, jongens, maar de politie staat voor de deur. We moeten nu echt stoppen.’

 

Sterkte.