5 enge dingen die kunnen gebeuren als je je tanden niet poetst

Iedereen weet dat het nodig is om je tanden iedere dag te poetsen en dat je het beste 2 keer per jaar een bezoek aan de tandarts kunt brengen. Tenminste, daar gaan wij vanuit. Want dat wordt je toch al van kleins af aan geleerd? Als je het nog niet wist, dan weet je het nu. Maar wat veel mensen niet weten is dat flossen ook noodzakelijk is en dat het ook beter is om mondwater te gebruiken. Het reinigen van je gebit is namelijk héél erg belangrijk, als je dat niet goed doet kunnen deze enge dingen gebeuren. En geloof ons, dat wil je echt niet!

Stress
Mensen die snel stress hebben. Denk aan: een hele drukke baan of emotionele problemen zijn waarschijnlijk eerder vatbaar voor gaatjes dan mensen die een stabiel leven leiden. 

Problemen met het geheugen
Je zult jezelf er later voor bedanken als je nu goed voor je tanden en de hygiëne in je mond zorgt. Het is namelijk bewezen dat ziektes aan je tandvlees (door het verwaarlozen van de hygiëne in je mond) het risico op ziektes zoals Alzheimer en andere problemen met het geheugen groter maken.

Diabetes triggeren
Het is echt niet zo dat als je één keer je tanden niet poetst, je gelijk ziek wordt. Maar een droge mond en veel bacteriën kunnen er wel voor zorgen dat ziektes, waar je al vatbaar voor bent zoals voor sommige mensen diabetes, verergeren. Als je al het risico loopt om diabetes te krijgen, zorg er dan even voor dat je altijd suikervrije kauwgom en flosdraad bij je hebt zodat je je mond ten alle tijden schoon kunt houden. Zo krijgen die bacteriën geen kans.

Hartproblemen
Oké, dit klinkt wel heel extreem. We willen je natuurlijk niet bang maken, we willen alleen zorgen dat je je hiervan bewust bent en je tanden goed gaat poetsen. Als je veel bacteriën in je mond hebt is dit een voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Die ziekteverwekkers zorgen voor plak in de bloedvaten. En die zogenoemde plak verhoogt het risico op hartaandoeningen. 

Tips van de tandarts
Als je je gebit in topvorm wilt houden kun je je hier het beste aan houden:

1. Flos je tanden eens per dag, het liefst voordat je naar bed gaat
2. Poets je tanden 2 keer per dag 2 minuten lang
3. Gebruik altijd mondwater
4. Koop iedere 3 a 4 maanden een nieuwe tandenborstel
5. Deel je tandenborstel niet met anderen
6. Kauw op suikervrije kauwgom

En ten slotte: lach! Blije mensen die gelukkig zijn met hun leven hebben eerder een knap en schoon gebit. Probeer die paar minuten per dag voor je gebit vrij te maken. Je hebt tenslotte maar één setje tanden waar je je hele leven mee moet doen.

READ NEXT:


>

Source: Vogue France