7 tips om de griep te voorkomen

Heb je ook al één of meerdere verkoudheden en griepjes moeten doorstaan? Als je ’s avonds maar niet in slaap komt door gehoest en in de ochtend maar niet wakker wordt, verlang je weer naar die zorgeloze zomerdagen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Met de volgende tips zal je minder vaak verkouden of ziek zijn en kan je jouw weerstand verhogen.

1. Handen wassen

Met je handen kom je de hele dag door met van alles in aanraking. Als je hierna een lekkere tosti voor jezelf maakt en hem opeet, kunnen bacteriën, virussen en ziekteverwekkers vanaf je handen op je lunch komen en je ziek maken. Blegh. Als je je handen goed en regelmatig wast, kan je dit voorkomen. Doe het zo vaak mogelijk. Het beste is ook om je handen na het wassen af te drogen met een papieren wegwerphanddoek of een stuk keukenrol. Op een handdoek kunnen ook meer bacteriën zitten dan je zou denken. Blijf hiernaast zoveel mogelijk van je gezicht af.

2. Maak een wandeling

Volgens onderzoek van de Oklahoma State University zou een wandeling van twintig minuten twee keer per week er voor zorgen dat je minder vaak ziek en verkouden wordt. Mensen die vaker wandelen meldden zich minder vaak ziek op hun werk. Uit een ander onderzoek van de Texas Chistian University bleek dat bij wandelaars in de cellen in het immuunsysteem meer ziektebestrijders aanwezig waren dan bij mensen die (bijna) nooit wandelen.

3. Spa day

Een bezoekje aan de sauna is niet alleen heerlijk ontspannend, het is ook nog eens goed voor je. Een Duits onderzoek toonde dit aan. Er werden minder vaak ziekmeldingen gedaan als een bezoek aan de sauna wekelijks werd ingepland. De sauna helpt bij het creëren van een sterker immuunsysteem. Het helpt je witte bloedcellen creëren en deze zijn belangrijk om infecties en aandoeningen te bestrijden. Je bent dus minder vaak ziek of je bent sneller beter. En een bezoekje aan de sauna heeft nog meer voordelen!

4. Ventileren

Als er een droge lucht in je huis hangt, zorgt dit er voor dat bacteriën minder makkelijk weggewerkt kunnen worden uit je lichaam doordat je luchtwegen droger worden. Je raam overdag op een kier zetten is niet genoeg. Houd je ramen het liefst in de avond ook open, ook al is het koud. Ook wanneer je gaat slapen is het slim om je slaapkamerraam een stuk open te zetten (dit helpt ook goed tegen je kater de volgende dag).

5. Socialize

Wie had dit ooit gedacht. Als je sociaal bezig bent, zorg je er ook voor dat je gezondheid beter wordt. Volgens Amerikaans onderzoek worden mensen met meer sociale contacten minder vaak verkouden. Dus plan die girls night snel! Je vriendinnen zorgen er toch altijd voor dat je in je beste mood bent? Als je goed in je vel zit, ben je minder vaak ziek. En dan kan je dus nog meer sociale dingen ondernemen. Win-win.

6. Zet een fruitmand op je bureau

Als het koud is, kleed je dan zo warm mogelijk aan. Eet en drink ook genoeg vitaminen. Eten met genoeg voedingsmiddelen is belangrijk. Eet fruit, groente, noten zaden en volkoren producten. Deze superfoods zijn ook goed voor een boost voor je immuunsysteem. Je kan alcohol beter overslaan als je een griepje aan voelt komen. Een drankje dat je wel kan proberen is zwarte of groene thee met citroen en honing. Hiermee verhoog je jouw weerstand sowieso!

7. Neem een koude douche

Wait, what? Ja echt, mensen die vaker een koude douche nemen zijn minder vaak ziek. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum uit Amsterdam. Een koude douche beïnvloedt je afweersysteem positief. De mensen die tijdens het onderzoek koud douchten, waren 29 procent minder vaak ziek. Ze voelden zich ook sneller beter als ze wel ziek werden. Dit betekent natuurlijk niet dat je iedere keer koud moet douchen, dat zou wel een beetje een straf zijn. Probeer het eens per week te doen!