9 fouten die we maken onder de douche

Volgens dermatologen doen we met z’n allen nog veel fout in de douche en dat terwijl we al zolang als we leven douchen. Dit zijn de meest gemaakte fouten in de douche en hierna hoef je ze nooit meer te maken.

1. Douchen in te heet water
Vooral in de koude wintermaanden kan het heerlijk zijn om de temperatuur van het water eens lekker omhoog te gooien. Maar dit is één van de grootste fouten die je kunt maken onder de douche. Douchen met heet water zorgt er namelijk voor dat je huid ontzettend uitdroogt. Daarnaast kan het ook puistjes op je rug veroorzaken…

2. Iedere dag je huid scrubben 
Sinds we weten dat het zorgt voor een zachte en gladde huid, zijn we allemaal massaal aan het scrubben geslagen. Veel mensen weten alleen niet dat dagelijks scrubben ervoor kan zorgen dat je huid rood en geïrriteerd wordt, of juist vet waardoor je poriën verstopt kunnen raken. Scrub je huid daarom maximaal twee keer per week.

3. Je spoelt je haar en lichaam niet goed genoeg af
Het is belangrijk dat alle shampoo- en zeepresten compleet zijn weggespoeld. Als er resten achterblijven dan kan dit leiden tot een geïrriteerde huid en verstopte poriën, en dat kan weer leiden tot acne. Voorkom “bacne” ( op je rug) door je haar uit te spoelen met je hoofd naar de zijkant, zo komt je shampoo en conditioner niet langs je rug en raken je poriën ook niet verstopt. Kam ook altijd eerst je haar voor je het gaat wassen. Oh, en was het niet elke dag!

4. Je begint met het scheren van je benen
Je kent het wel: je hebt haast en zodra je de douche in stapt grijp je direct naar je scheermes. Dit is iets wat je beter niet kunt doen, want door het hete water zwellen je haarzakjes op waardoor je minder goed kunt scheren. Het beste is om 15 minuutjes te wachten, dan zijn je haartjes zachter en scheer je je benen makkelijker glad.

5. Je scheert je benen met water en scheerschuim
Je denkt waarschijnlijk supergoed bezig te zijn als jij de moeite neemt om je benen te scheren met behulp van water en scheerschuim. En inderdaad zorgt dat ervoor dat je jezelf niet verwondt, maar het beschermt niet genoeg tegen droge huid en roodheid. Hiervoor is gelukkig een oplossing: breng conditioner aan op je benen voor het scheren. Dit hydrateert en trekt diep in de huid waardoor je huid goed beschermd blijft. Zorg er wel voor dat je je benen na afloop heel goed afspoelt.

6. Je wast met een stuk zeep
Veel mensen vinden het fijn om zich met een ouderwets stuk zeep te wassen. Dit is alleen niet zo’n goed idee. Traditionele stukken zeep hebben meestal een pH-waarde die kan oplopen tot negen. Dit zorgt ervoor dat je huid droog, kwetsbaar en beschadigd raakt. Je kunt de traditional soap bars voortaan beter links laten liggen.

7. Je gebruikt douchegel die te veel schuimt
Nu denk je misschien: oké, dan gebruik ik toch gewoon douchegel! Ook daar kun je fouten mee maken. Zorg ervoor dat je een douchegel gebruikt die niet te veel schuimt. Hoe meer bubbels of schuim een douchegel namelijk bevat, hoe meer de douchegel de natuurlijke oliën uit je huid verwijdert. Dit zorgt er weer voor dat je huid droog en beschadigd raakt.

8. Je gebruikt normale douchegel voor je intieme zone
De ideale pH-waarde voor je intieme zone is anders dan die voor de rest van je lichaam. Daarom kan het gebruik van een normale douchegel ervoor zorgen dat je balans down there verstoord wordt. Daarnaast is je intieme zone in staat om zichzelf schoon te houden. Het beste is dus om met alleen water te wassen.

9. Je brengt geen bodylotion aan direct na het douchen
Na het douchen heb je precies drie minuten de tijd voordat je huid vocht begint te verliezen. Om een droge, geïrriteerde huid te voorkomen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je direct na het douchen bodylotion aanbrengt (terwijl je huid nog vochtig is).

De meeste vrouwen zien douchen als iets wat ze het liefst zo vaak mogelijk doen. Je voelt je daarna weer helemaal schoon en ontspannen. Maar er zijn veel dingen die we beter niet kunnen doen tijdens het douchen en geloof ons, ook wij maken deze fouten regelmatig. Lees snel verder om erachter te komen!

READ NEXT
Dit maakt douchen nog veel fijner
Brrrr: koud douchen is dus goed voor je
Hoe vaak moet jij je haar wassen?