We kunnen uren achtereen Netflix-en, onafgebroken telefoneren met onze beste vrienden maar wat we echt heel goed kunnen, dat is shoppen. Hoeveel uren wij in een week kwijt zijn met het doorspitten van de nieuwste collecties. Aan de ene kant zijn we blij dat er iedere dag weer nieuwe items online komen te staan, maar het is toch zonde dat alles weer zo snel ‘uit de mode’ is.
Vooral als je je bedenkt dat de kledingindustrie de op één na grootste milieuvervuiler is (olie is wat dat betreft nog net iets slechter). Het is onze passie en we zouden echt niet zonder kunnen. Maar er zijn wél een aantal manieren om duurzamer te shoppen. Misschien nog wel leuker dan het kopen van die ene wrap dress van Zara die straks iedereen op Amsterdam Open Air aanheeft. Wij zetten de tips voor je op een rijtje.
Duurzame kledingmerken
Ieder jaar komen er weer nieuwe duurzame kledingmerken bij. En ja, duurzame kleding is meer dan alleen geiten wollen sokken. Eerder schreven we al over duurzame kledingmerken. Probeer eens te kijken naar sustainable fashion labels, misschien vind je wel iets dat perfect bij jouw stijl past. En reken maar dat je dan niet zo snel iemand ziet met hetzelfde item.
Koop tweedehands
Tweedehands winkels ken je natuurlijk wel. Inmiddels zijn er ook genoeg website waar tweedehands kleding wordt aangeboden. Denk aan Vestiaire Collective, Designer-vintage maar ook United Wardrobe en op Marktplaats is veel tweedehands kleding te vinden. Wat hier ook heel leuk aan is, is dat je misschien wel die ene jas die overal was uitverkocht in jouw maat opeens tegenkomt. Voor minder. Heb jij nog een item in je hoofd waar je nog steeds van baalt dat je hebt misgegrepen? Ga eens zoeken op diverse sites, wie weet is er wel iemand die ervan af wil.
80/20-regel
Deze regel hebben we al vaker met je gedeeld, maar werkt nog steeds. De 80/20-regel deelt jouw shopping budget in twee delen. 80% mag je besteden aan de essentials die jij nodig hebt voor de perfecte garderobe. Deze items zijn van goede kwaliteit en zijn tijdloos. Deze items heb je nodig. Je hebt er onderzoek naar gedaan, door de verschillende merken, prijzen en materialen met elkaar te vergelijken. De overige 20% mag je uitgeven aan spontane vondsten of trendgevoelige items die net iets minder kosten.
Lenen of huren
Heb je een feestje of ben je bruidsmeisje op een bruiloft? Dan is het misschien zonde om een nieuwe jurk te kopen die per se in de kleur roze moet zijn (voor de dresscode bijvoorbeeld), als je zelf liever geen roze draagt. Dan kan je dus beter rondvragen of je van iemand een jurk kan lenen. Niemand in je omgeving die iets heeft waar je naar op zoek bent? Dan kan je ook nog altijd kleding huren, bij Lena The Fashion Library bijvoorbeeld.
Update
Als je nog oude kleding in de kast hebt liggen, waar misschien een vlek of een gat in zit, zorg dat je dit fixt. Het is natuurlijk zonde als je je favo jeans met een kapotte rits niet meer aankan. Het is zeker de moeite waard om deze even te laten maken. Bovendien kan je ook zelf de handen uit de mouwen steken. Op YouTube staan genoeg video’s die jou uitleggen hoe jij je broek maakt, je shirt inneemt of een vlek verwijderd.
Een shop-verbod
Dit klinkt echt heel heftig, maar probeer het eens. Een maand niet shoppen. Tijdens zo’n periode kom je er ten eerste achter dat je niets mist. Ten tweede kom je erachter dat je al genoeg hebt. Ten derde zal je merken dat er een bepaald item nog mist in je kast en die mag je dan gaan shoppen (als beloning). Zie het maar als een beloning. Je zal ervan staan te kijken, een maand is echt zo voorbij.
LET OP: doe dit niet tijdens de sale, dit is alleen voor de echte professionals. Als je voor het eerst wil detoxen raden we je aan dit in de maand februari te doen, deze is ten slotte het kortst.
Een eigen stijl
De meeste miskopen doe je omdat je niet goed weet wat bij jou past. Je ziet een vriend/vriendin of collega in een shirt die je MOET hebben. Want hij staat zo leuk en je wil hem gewoon. Maar uiteindelijk trek je hem nooit aan. Het staat je niet, je weet niet hoe je het moet combineren of je voelt je er gewoon niet goed in. Je vindt het shirt nog steeds te gek, maar it just doesn’t work for you. Uiteindelijk ligt het shirt met kaartjes en al in je kledingkast te wachten om weggegooid te worden.
De 30 keer-regel
Hoe je dit voorkomt? Als we zelf shoppen, vragen we ons altijd of hoe we het kunnen combineren. Er worden dan heel wat afwegingen gemaakt want we willen hem op minimaal drie verschillende manieren kunnen dragen (en geloof ons, dit gaat nog steeds niet altijd goed, ook wij doen miskopen). Daarnaast vragen we ons ook af wannéér we het aantrekken. Is dat alleen tijdens een chique feest (gala bruiloft) of kan je dit week na week aantrekken naar kantoor? Dus als je weet dat je het op meerdere manieren kan dragen, vraag jezelf dan ook af: ‘zal ik dit vaker dan 30 keer dragen?’.
Wasdag
Oké, die heeft dan niet zoveel met shoppen te maken, maar wel met je kleding. Als we naar bed gaan ‘smijten’ we onze kleding al snel op de grond of op ‘de stoel’ (we hebben hem allemaal). Als we dan gaan opruimen gooien we alles in de was, het ligt namelijk al dagen op de grond (want de berg kleding op stoel werd te groot en viel om). Je kan kleding echt wel vaker dan een keer dragen. Scheelt water en je voorkomt dat er chemicaliën in het water terechtkomen. Bovendien blijft je kleding langer mooi.
Duurzame kledingmerken
> Duurzame merken zonder geiten wollen sokken imago
Tweedehands winkels
> Saint Laurent, Chanel en Gucci voor een prikkie!