De investering die je dit jaar nog wil maken

We zien ze steeds meer voorbij komen: de business suit bij vrouwen in één kleur. Een makkelijk te stijlen item voor on the job of sportief in het weekend. Of toch niet zo easy as it looks? Want waar let je nu eigenlijk op bij het samenstellen van zo’n pak? In een paar makkelijke stappen leggen wij je uit hoe je de ton-sur-ton business suit rockt. Want het is immers het item om in de investeren voor het aankomende seizoen.

Size does matter

Bedenk voor jezelf hoe je figuur het beste uitkomt in een pak. Draag jij liever ruime kleding of hou je van een slim fit? Hou je van lange of juist korte blazers? De juiste maat kiezen is een van de belangrijkste dingen voor een knap samengestelde outfit.

Kijk bij het doorpassen van het onderstuk naar de volgende punten:

Is de pantalon lang genoeg?
Hiervoor heb je platte schoenen nodig. Trek ze aan onder de pantalon en check of de broek tot aan je schoen komt. Begint de onderkant van de pantalon te plooien omdat ie ‘op je schoen valt’? Dan is de broek wat aan de lange kant waardoor je een pyjama-broek-effect kunt krijgen. Zijn je sokken nog zichtbaar? Dan is de broek waarschijnlijk te kort.

Tip: wil je liever een bewust te korte pantalon voor een sportief effect? Zorg er dan voor dat de broek écht een stuk te kort is (boven de enkel) of rol de pijpen op. Let hierbij wel op of de pantalon een vouw in de pijpen heeft, dit kan soms raar vallen met oprollen.

Hoe vallen de zakken?
Soms is de stof van de pantalon zo dun dat je aan de achterkant de (nep)zakken erdoorheen ziet. Zonde van je mooie look! Let er ook op of de steekzakken (als je die hebt) niet van je lichaam ‘af gaan staan’. Dit is een signaal dat je waarschijnlijk liever een maatje groter neemt. Je wilt natuurlijk niet dat mensen zich af gaan vragen of jij je pantalon van 5 jaar geleden uit de kast hebt gepakt, die je eigenlijk niet meer past.

Zit de tailleband op de juiste hoogte?
Het is nooit fijn om je de hele dag af te vragen of je ondergoed boven je broek uit komt zetten. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de lengte van de blazer, maar als je de pantalon met een t-shirt wil dragen in de zomer is de hoogte van de broek wel degelijk belangrijk.

Zit er een vouw in de pijpen?
Een vouw op de broekspijpen geeft vaak een wat chiquere look dan wanneer dit niet zo is. Hou dus in je achterhoofd dat deze pantalon waarschijnlijk beter te combineren is naar het werk met een felgekleurde sneaker. Tip: strijk na het wassen de vouw weer terug in de broek. Hij zit er niet voor niets en kan door het wassen soms vervagen.

Kijk bij het doorpassen van de blazer naar de volgende punten:

Zit de schoudernaad daadwerkelijk óp je schouder?
Er is niets gekkers dan een naad die net te hoog of net te laag zit. Dan lijkt het namelijk alsof je de verkeerde maat hebt gekocht.

Kunnen de knopen eventueel dicht?
Je draagt de blazer hoogstwaarschijnlijk altijd open, maar het is wel de bedoeling dat hij moet kunnen sluiten. Zo weet je zeker dat het jasje de juiste verhoudingen heeft op jouw lichaam.

Hoe is de lengte?
Niet alleen de totale lengte, maar ook die van de armen. Ga je voor een sportieve look? Dan geldt ook hier dat je de mouwen op kunt stropen of rollen. Wil je liever een chique uitstraling? Zorg er dan voor dat de mouwen lang genoeg zijn: je moet geen pols meer kunnen zien, maar de mouw moet ook niet verder komen dan de plooi van je duim. Tenzij je natuurlijk voor de ultra-lange-mouwen trend wilt gaan.

Hoe valt de split?
Chique blazers hebben vaak een split in het achterpand. Zorg ervoor dat deze niet ‘open’ gaat staan. Ook dit kan duiden op een verkeerde maat.

De juiste kleur

Aangezien je ton-sur-ton gekleed gaat, moet je natuurlijk wel een kleur (of print) kiezen die bij je past. Niet alleen qua stijl maar ook qua huidtype. Bedenk welke items in je kast jou het mooist staan, of je de meeste complimenten op krijgt, en ga met die kleuren aan de slag. Houd alvast in je achterhoofd voor welke gelegenheden je de suit aanschaft. Wil je een statement maken of dient ‘ie als een perfecte basic?

Afstijlen

Met het afstijlen van je pak moet je bedenken welke kant je op wilt. Ga je voor een chique gelegenheid? Dan kun je heel goed kiezen voor een kanten hemd of shirt onder je blazer met een goed stel hakken. Wil je ‘m sporty stijlen? Kies dan voor een t-shirt met leuke opdruk of een denim blouse met een paar felgekleurde/geprinte sneakers.

Wil je echt een statement maken? Ga dan voor een high fashion look met een opvallende top en bijvoorbeeld een veterschoen, brogues of loafers. Zorg ervoor dat je altijd dicht bij jezelf blijft en je lekker voelt in wat je draagt: dan straal je het meest! En remember: fashion is all about fun!

Heb je zin gekregen om te shoppen? Wij hebben de fijnste varianten voor je geselecteerd:

READ NEXT: