De onverwachte redenen waarom je uit je mond stinkt

Een slechte adem is voor niemand leuk. Je kunt je er zelf onzeker door voelen en ook je omgeving kan er last van hebben. Dat we onze tanden twee keer per dag moeten poetsen en knoflook en uien beter kunnen vermijden, snappen we natuurlijk allemaal wel (deze etenswaren zorgen ook voor een slechte adem). Maar er zijn ook andere, minder voor de hand liggende redenen waarom je uit je mond stinkt. We zetten ze voor je op een rijtje.

Droogheid in de mond

Droogheid in je mond is één van de boosdoeners van slechte adem. Er is namelijk weinig speeksel in je mond en speeksel beschermt je mond tegen bacteriën. Droogheid kan ontstaan doordat je te weinig drinkt maar ook door stress, alcohol, koffie en roken. Een van de redenen dat je ’s ochtends uit je mond stinkt, is dan ook dat je ’s nachts geen vocht binnenkrijgt.

Light frisdrank en fruitsap

Hoewel het belangrijk is om gehydrateerd te blijven, kunnen bepaalde dranken juist zorgen voor een slechte adem. Dranken als light frisdrank, sportdranken en fruitsap, zorgen voor een hoge zuurgraad in je mond. Probeer vooral veel water te drinken want door de neutrale pH-waarde worden onaangename geurtjes verminderd, in plaats van verergerd.

Het volgen van een dieet

Zelfs het volgen van een dieet kan ervoor zorgen dat je uit je mond stinkt. Als je weinig suikers eet, gaat je lichaam over op vetverbranding. Hierbij verlaat aceton je lichaam, onder andere via de adem, waardoor onfrisse geurtjes ontstaan. Daarnaast kan ook door het eten van veel eiwitten een slechte adem ontstaan. Er kunnen namelijk eiwitten achterblijven in de mond, die worden afgebroken door bacteriën. Tijdens dit proces komt een vieze adem vrij. Let dus extra goed op je mondhygiëne tijdens je dieet. Poets bijvoorbeeld niet alleen je tanden maar ook je tong en gebruik dagelijks flosdraad of tandenstokers.

Verstandskies en tandvlees

Als je een slechte adem hebt, kan dit ook komen door een ontsteking in je tandvlees of de aanwezigheid van een verstandskies die verwijderd moet worden. Breng dus een bezoekje aan de tandarts om dit controleren, want dit zou zomaar de oorzaak kunnen zijn.

Meer water drinken? Met deze tips lukt het je:
> Zo lukt het je wel om 2 liter water per dag te drinken

Hét antwoord op de eeuwige discussie:
> Moet je voor of na het ontbijt je tanden poetsen?

De oplossing voor koffievlekken op je tanden:
> Zo kom je van koffievlekken op je tanden af