Deze groente beschermt je huid tegen de zon!

De zon is geweldig voor een extra shot vitamine D, maar het is heel belangrijk dat je jezelf beschermt tegen de ook schadelijke zonnestralen! We weten allemaal dat de zon huidkanker kan veroorzaken, maar wist je dat de zon ook de oorzaak is van meer dan 80% van alle huidverouderingssymtomen? Dan heb ik het niet eens over zon-verbranding, wat in alle gevallen voorkomen moet worden! Op het moment dat je huid in aanraking komt met zonlicht, treedt er al beschadiging en dus huidveroudering op. Dat is een natuurlijk proces, maar we willen er allemaal zo lang mogelijk jong, fris en fruitig uit blijven zien.

De beste tip die ik jullie kan geven tegen huidveroudering: draag een zonnebrandcrème met minimaal factor 20 of 30 onder je make up. Elke dag, ook in de winter! De SPF factor in je BB crème of foundation is veel te laag. Steek je geld liever in een goede zonnebrandcrème dan in een anti-rimpel crème. Ook in de wereld van de zonnebrandcrèmes is het weer gespit naar de beste. Want veel zonnebrandmerken, ook mooie luxe merken, bevatten chemicaliën. Uit de laatste onderzoeken is naar voren gekomen dat sommige van deze stoffen kanker kunnen veroorzaken. Terwijl ze ons juist zouden moeten beschermen…! Zelf gebruik ik LOVEA BIO. Deze zonnebrand bevat minerale filters en uitsluitend natuurlijke verzorgende ingrediënten, dit betekent geen parabenen, synthetische parfums e.d.

Natuurlijk zijn er ook manieren om je van binnenuit te beschermen. Namelijk met de oude vertrouwde tomaat! Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vaker tomaten eten tot wel 33% beter beschermd zijn tegen de zon. Het beschermende ingrediënt in tomaat is lycopeen. Dat is een antioxidant die huidbeschadiging door UV stralen verminderd. Daarnaast beschermd lycopeen ook tegen: hart- en vaatziekten, kanker en werkt als antioxidant bij oxidatiestress.

Normaal gesproken zou ik zeggen eet alles zo puur en onbewerkt mogelijk. Maar bij lycopeen werkt dit iets anders. In bewerkte tomatenproducten zoals tomatensaus of ketchup is lycopeen nog beter beschikbaar voor het lichaam. Bij verhitting of andere bewerkingen is lycopeen één van de weinige nutriënten die niet verloren gaat. Neem je lycopeen in met olijfolie in dan wordt de lycopeen nog beter opgenomen in het lichaam. Lycopeen komt ook voor in guave, papaya, roze grapefruit, pompoen, paprika en wortelen. Dus mocht je echt niet van tomaten houden dan zijn er voldoende alternatieven. Nog een voordeel (maar geniet er van met mate) naast dat tomaten je beschermen tegen de zon zorgen ze er ook voor dat je sneller mooi bruin verkleurt.

Meer van Priscilla lezen? Check haar andere Foodcoach columns of volg haar op Instagram @Cil-Ve!