Dit moet je nooit doen voor het slapen gaan

Kom jij vaak slecht in slaap en ben je de volgende dag dan helemaal kapot? Dit heeft misschien een reden waarvan je het bestaan niet eens afwist. Sommige dingen beïnvloeden je nachtrust namelijk. Check hieronder alle dingen die je dus nooit moet doen voor het slapen gaan.

Sporten voor het slapen gaan
Heb je overdag geen tijd om te sporten waardoor het vaak ’s avonds moet? Probeer dan uiterlijk twee uur voordat je gaat slapen te sporten. Het is nog beter voor je om je work-out te verschuiven naar de ochtend, je zult zien dat je je dan de hele dag fitter voelt.

Selderij eten
Selderij werkt vochtafdrijvend. Voor je nachtrust is dat niet echt handig, omdat de kans groot is dat je na het eten van selderij ‘s nachts moet plassen. Snack het dus liever in de middag.

’s Avonds fel licht 
Zorg ervoor dat je ’s avonds de lichten wat dimt. Wanneer je de hele dag in fel licht gaat zitten, wennen je ogen hieraan, krijg je meer energie en is het dus lastiger om in slaap te vallen.

Pittig en gekruid eten
Pittig eten geeft je metabolisme en hersenactiviteit een boost. Is dat wel zo slim net voor het slapen gaan? Wij denken van niet. Daarnaast krijg je door pittig eten sneller maagzuur wat weer leidt tot een opgeblazen gevoel.

Een e-reader of smartphone gebruiken
Verschillende onderzoeken geven aan dat het gebruik van elektronica, zoals e-readers en smartphones en zelfs televisie kijken voor het naar bed gaan, de nachtrust kan verstoren. Het blauwe licht van deze apparaten staat de productie van melatonine in de weg. Melatonine zorgt er juist voor dat je een goed slaapritme krijgt.

Rood vlees
We kunnen allemaal onwijs genieten van een stukje biefstuk. Helaas is vlak voor het slapen gaan rood vlees eten geen goed idee. Het lichaam verteert proteïne en vet heel langzaam waardoor jij je dus nog heel lang vol voelt. Dit zorgt ervoor dat je niet lekker kan slapen.

Ruzie maken
Van ruzie krijg je stress en dat is één van de belangrijkste oorzaken van slapeloosheid. Als een gesprek stressvol is, belemmeren stresshormonen je slaap. Je weet zelf dat wanneer je boos bent, je nog lang kan piekeren en daardoor uren wakker kunt liggen.

Alcohol drinken
Vaak wordt er gezegd dat wijn drinken voordat je gaat slapen goed is, omdat je zo sneller in slaap valt. Je wordt misschien lekker rozig van alcohol, maar je slaap gaat er juist op achteruit. Hierdoor schieten je stemming en energielevel omhoog, om vervolgens weer naar beneden te kelderen nadat jij je glas leeg hebt. Hierdoor zul je sneller onrustig slapen.

Een ijsje als avond toetje
Niets fijner dan op z’n Amerikaans voor de tv een bak chocolade ijs uitlepelen. De enorme hoeveelheid suiker houdt je niet alleen wakker, maar geeft je zelfs nachtmerries! Niet meer doen dus.

Koffie drinken
Cafeïne in koffie geeft een kick waardoor je veel alerter bent. Heel veel thee en cola zijn daarom ook niet handig om in de avond te drinken. Er wordt zelfs aangeraden om na 16:00 geen koffie meer te drinken aangezien cafeïne relatief lang in je bloed blijft.

READ NEXT
> Waarom je nooit met een knot in moet slapen!
> Dit kan je beter niet eten voor het slapengaan
> De grappigste feiten over slapen