Emotie eten, hoe kom je ervan af?

Duik jij als je verdrietig bent ook het liefst zo snel mogelijk de koelkast in? We denken dan dat we onze emoties weg eten en dit kan verschillende oorzaken hebben. Je denkt bijvoorbeeld dat je geen controle meer over je leven hebt, je bent bang, je verveelt je, je voelt je hopeloos of voelt je niet gewaardeerd. Concluderend, we zijn op zo’n moment niet blij mee onszelf en bedenken daarom een excuus om te eten. ‘Morgen ga ik weer sporten’ of ‘ik heb vandaag de hele dag al gezond gegeten’ om er maar een paar te noemen. Nu rest de vraag: hoe kom je van dat naar-de-chips-grijpen-als-je-verdrietig-bent af?

Sla geen maaltijden over
Probeer je goed aan de dagelijkse maaltijden te houden, zoals ontbijt, lunch en diner. Door je hier op te focussen en genoeg te eten, zal je merken dat je minder snel neigt naar snacks tussendoor. Doei Mars en Twix!

Haal geen snacks in huis
Om niet in de verleiding te komen, moet je het jezelf niet moeilijk maken. Koop dus niet zakken chips en repen chocolade als je dat toch niet mag van jezelf. Haal dus geen snacks in huis als je weet dat je hier snel naar neigt als je emotioneel wordt…

Laat je niet misleiden
Laat je niet misleiden door je hongergevoelens. Je hersenen kunnen je namelijk een heleboel wijsmaken. Geef het hongergevoel een minuut de tijd. Als je na een halve minuut al doorhebt dat je eigenlijk geen honger hebt, weet je dat je van die chocoladereep af moet blijven.

Bedenk alternatieven
Als je weet dat je vaak last hebt van emotioneel eten, probeer hier dan alternatieven voor te verzinnen. Ga bijvoorbeeld lekker in bad of ga een stuk met de hond lopen. Maak hier positieve dingen van zodat je dit leuker gaat vinden dan het eten.

READ NEXT:


>

Source: CITY SAGE