Gaat jouw vriendin door een moeilijke tijd? Zo help je haar

Er zijn meerdere redenen waarom we ons soms niet happy voelen en in zo’n periode merk je hoe belangrijk vriendschap is. Als je die lieve vriendinnen van je ook niet had.. Gaat jouw vriendin op dit moment door een moeilijke periode? Door een break up, slecht nieuws of gewoon omdat ze even niet lekker in haar vel zit? Dan wil je er als vriendin natuurlijk voor haar zijn om haar een hart onder de riem te steken.

Maar hoe doe je dat nou precies? Waar kun je haar mee helpen en wat moet je wel en juist niet doen? Dat blijft natuurlijk altijd lastig. En ondanks dat er natuurlijk niet één juiste manier is, kunnen een aantal tips zeker van pas komen. Zo kun jij je vriendin helpen in een moeilijke tijd:

Wees begripvol

Wanneer je vriendin je vertelt wat er aan de hand is, is het natuurlijk belangrijk dat je goed luistert. Probeer niet teveel zelf aan het woord te zijn en bijvoorbeeld te vertellen over iets negatiefs wat jij een keer mee hebt gemaakt. Dit is vaak onze eerste reactie maar hierdoor zal ze zich niet minder verdrietig gaan voelen. Vertel haar gewoon dat je begrijpt dat ze het moeilijk heeft, dat is al heel fijn om te horen.

Help haar

Als je erg verdrietig bent, is het lastig om verder te gaan met dagelijkse bezigheden en om beslissingen te maken. Met een paar simpele dingen kun jij je vriendin daarom ontzettend goed helpen. Ga bijvoorbeeld eens voor haar koken of laat haar hond uit. Dan hoeft zij hierdoor niet te worden afgeleid, en kan ze zich focussen op haar gedachtes en emoties.

Vergeet jezelf even

Natuurlijk gaat je eigen leven met allerlei verantwoordelijkheden ook door, maar zet voor heel even je vriendin op nummer 1. Deze week kun je vast wel een keertje minder vaak sporten, en je moeder begrijpt het ook vast wel dat je volgende week langs komt, zodat je er nu kunt zijn voor je vriendin.

Vermijd het onderwerp niet

Misschien ben je bang om over het gevoelige onderwerp te praten, omdat je bang bent dat je vriendin zich hier juist slechter door gaat voelen. Toch kun je het best wél vragen hoe het gaat. Ze kan dan altijd aangeven dat ze er even niet over wil praten, maar waarschijnlijk vind ze het juist fijn dat jij ernaar vraagt. Het helpt namelijk altijd om erover te praten, en in dit geval hoeft ze er zelf niet over te beginnen. Voor haar is dat waarschijnlijk nog lastiger dan voor jou.

Houd rekening met haar emoties

Wanneer je emotioneel bent, kun je heel anders reageren op bepaalde dingen dan je normaal gesproken zou doen. Houd er dus rekening mee dat je vriendin verdrietig maar bijvoorbeeld ook boos kan zijn. Vertel haar dat haar reactie heel normaal is, dat het helemaal niet erg is en dat ze haar emoties het best zoveel mogelijk kan uiten.

Vat het niet persoonlijk op

Heb je het gevoel dat je pogingen om haar te helpen helemaal mislukken? Vat dit dan niet persoonlijk op. Iedereen heeft zijn eigen manier om te dealen met moeilijke situaties. Als je vriendin liever alleen wil zijn en je hulp afwijst, laat haar dan gewoon even met rust.

Liefdesverdriet? Deze liedjes wil je luisteren:
> De beste liedjes voor wanneer je liefdesverdriet hebt

Welk type zijn jouw vriendinnen?
> 15 type vriendinnen die we allemaal kennen

Herkenbaar?
> 8 Tekenen dat jij de mom van je vriendinnengroep bent

PHOTO CREDITS: LIZZY VAN DER LIGT