Girl problems at the Gym: FITGIRLCODE helps out!

Drijfnat van het zweet, zonder make-up en met haar dat vastgeplakt zit aan je voorhoofd kijk je in de spiegel. Vanmorgen, toen je in je leren broek, op je knapste hakken en met een oversized coat hipperdepip de deur uitstapte, voelde je je toch echt een stuk aantrekkelijker. En ook al voel je je ontzettend goed over het feit dat je jezelf net compleet hebt afgebeuld en voel je de sixpack al naar de oppervlakte komen, dit kan vast anders. Of niet? Ook op de MonStyle redactie hebben we regelmatig discussies over hoe je een beetje knap voor de dag komt op de sportschool. Omdat we denken (weten!) dat we niet de enige zijn die ons bezighouden met deze ‘meisjes-dingen’ besloten we om hulp in te roepen van de experts. Er zijn namelijk zát knappe, sportieve, fashion-minded vrouwen die bakken vol tips hebben. We bijten het spits af met de founders van FITGIRLCODE: Aranka & Christel!

#FITGIRLCODE

In de winter van 2012 besloten Aranka en Christel (na, zoals zij zelf zeggen, een zak M&M’s te hebben geïnhaleerd) dat het tijd was om te werken aan een fantastisch bikini-lijf. Zo geschiedde. Ze startten met gezonde voeding en one hell of a work-out. Ze hielden hun vorderingen bij op Instagram en door alle vragen en positieve reacties groeide dit al snel uit tot een blog: #FITGIRLCODE. De insteek? Vrouwen motiveren om op een gezonde manier bezig te zijn met voeding en sport en om trots te zijn op zichzelf en wat zij hebben bereikt. So far so good! Wij worden vooral erg blij van alle foto’s, fijne outfits, abs to die for en haar dat altijd goed lijkt te zitten. Hoe doen ze dat toch?

Als je gaat sporten, draag je dan wel of geen make-up? Zo ja, heb je favoriete producten?

Aranka: Als ik ga sporten draag ik het liefst zo min mogelijk make-up. Ik ben niet zo’n meisje dat 3 minuten op een crosstrainer staat en dan met een voldaan gevoel weer de sportschool uitloopt. Ik ga tot het naadje en dus zweet ik. En make-up en zweet gaan nu eenmaal niet goed samen. Tenminste dat vind ik. Dus verder dan een beetje waterproof mascara ga ik niet.

Christel: Ik draag eigenlijk altijd wel make-up. Niet veel, maar altijd een klein beetje om het “blote-billen-gezicht” te voorkomen. Maar het is niet zo dat ik voordat ik ga sporten nog extra make-up aanbreng. Als ik ’s avonds ga sporten laat ik de make-up van die dag gewoon zitten: foundation, mascara en als ik zin heb een klein lijntje oogpotlood boven mijn oog. Als ik ’s ochtends ga sporten dan smeer ik een beetje bb-creme op mijn gezicht en een beetje mascara op mijn wimpers. Ik draag altijd waterproof make-up, zodat het niet uitloopt tijdens het sporten. Mijn favoriete merken zijn: Yves Saint Laurent (foundation: le teint touche eclat), KIKO (Luxurious Lashes) en de waterproof mascara van CLINIQUE.

We gaan er even van uit dat je een sportbeha draagt tijdens het sporten. Heb je een favoriet? Uit ervaring weten we dat een sportbeha je borsten nogal plat kan drukken. Doe jij daar iets aan? Draag je bijvoorbeeld een gewone beha onder je sportbeha of is dat echt not done?

Aranka: Ik draag inderdaad een sportbeha en mijn favoriet is Nike Pro Indy. Bij mij valt er niet zo veel plat te drukken, dus dat verschil is niet erg groot (moet lachen)… Ik heb al lang geleden geaccepteerd dat die grijze man daarboven mij ingedeeld heeft bij #TeamSmallBoobs, dus een gewone beha onder mijn sportbeha dragen is voor mij inderdaad een no-go. Ik vind mijn borsten prima zoals ze zijn!

Christel: Persoonlijk vind ik het helemaal niet erg dat de sportbeha je borsten plat drukt. Ik ben er aan gewend, ik zal ook nooit een normale bh onder een sportbeha dragen en ik vind het ook prima dat ik door het sporten kleinere borsten heb gekregen. Zelf ben ik een groot Nike-fan en heb grotendeels ook mijn sportbeha’s van Nike. Deze zijn strak en bieden fijne ondersteuning. Ik heb er ook nog een paar van H&M, maar die zijn niet zo ondersteunend, voor mij maakt dat niet uit maar ik kan mij voorstellen dat vrouwen met grotere borsten dat niet heel fijn vinden.

Van sporten wordt je haar snel vet, maar het is niet zo goed voor je haar om het veel te wassen. Hoe zit dat bij jou? Wat doe jij om je haar fris en fruitig te houden?

Aranka: Gelukkig wordt mijn haar van nature niet zo snel vet, maar om het tussen de wasbeurten door lekker fris te houden gebruik ik het liefste droogshampoo. Dat vind ik echt de beste uitvinding sinds naadloos ondergoed.

Christel: Na het sporten was ik eigenlijk altijd mijn haar wel. Ik Vind het vies om het niet te wassen. Ik sport 4 keer in de week, dat houdt in dat ik de dagen dat ik niet sport mijn haar ook niet was. Maar wat wel echt een uitkomst is: droogshampoo. Dat houd je haar net een dagje langer fris.

Wat doe je tegen zweten? Heb je tips & trucs? Favoriete producten?

Aranka: Helaas is zweten iets wat je niet kunt voorkomen, maar als je jezelf goed verzorgt en gewoon iedere dag doucht kun je wel voorkomen dat je onaangenaam ruikt. Schoon zweet stinkt namelijk niet. Mijn favoriete deodorant is de blauwe original van Dove; neutrale geur en zacht voor je oksels.

Christel: Tegen zweten tijdens het trainen bedoel je? Niets. Ik vind dat je tijdens het trainen wel mag (of misschien wel moet) zweten. Voor het trainen doe ik wel altijd een beetje extra deodorant op. Het liefst zo neutraal mogelijk.

Als je even geen tijd hebt en je benen niet hebt kunnen scheren, hou je daar dan rekening mee? Draag je dan geen korte broek?

Aranka: Ik houd daar zeker rekening mee. Ik heb namelijk een two-day rule in het leven geroepen. Dat betekent dat als ik mijn benen langer dan twee dagen niet geschoren heb, ze tijdelijk geen daglicht zullen zien. Mijn benen gaan er dan langzaam uitzien als een Mexicaanse cactusplantage en daar doe ik niemand een plezier mee. Ik heb ook al bijna geen make-up op dus er zijn grenzen.

Christel: Nee, dat maakt voor mij niets uit. Als het warm is, ga ik echt niet in een lange broek trainen. Het zal niet snel voorkomen dat mijn benen eruit zien als een oerwoud, dus die drie verdwaalde haren die er zitten, zie ik gelukkig alleen.

Als sportieve, aantrekkelijke vrouw móet je haast wel aandacht krijgen van veel mannen tijdens het sporten. Wat zijn jouw tips & trucs om te voorkomen dat er 30 mannen om je heen draaien?

Aranka: Mijn tip: train met zwaardere gewichten dan zij doen, zodat ze niet bij je in de buurt durven te komen! Gelukkig heb in mijn gym geen last van flirtende mannen, die zijn vooral met zichzelf bezig.

Christel: We (Aranka en ik) hebben bij ons op de sportschool veel mannelijke vrienden waar we graag een praatje mee maken. Maar zodra de training begint gaan mijn oogkleppen op en ben ik compleet gefocust op mijn training. Op dat moment ben ik echt niet bezig met wie er wel of niet om mij heen draait, haha!

Ga je in je sportkleding over straat (heen- of terugweg gym) of kleed je je om? 

Aranka: Ik vind het geen probleem om in mijn sportkleding over straat te gaan. Als je sportkleding aanhebt die bij jouw persoonlijke stijl past, is daar niks mis mee vind ik. Ik zorg wel altijd dat ik warme kleding bij me heb voor na het sporten. Ik ben een echte kou-kleum en als ik me niet warm aankleed kom ik thuis aan als een ijsklontje.

Christel: Als ik naar de gym ga heb ik eigenlijk altijd mijn sportkleding al aan. Als ik een korte broek aan heb, doe ik er soms nog een sweatpants overheen. En ik trek er altijd mijn lekkere warme #FITGIRLCODE sweater of Nike vest overheen. Zo koelt mijn lichaam niet teveel af na een intensieve training.

Als je je sportkleding aan trekt, stel je dan bewust een set samen (zoals je met ‘gewone’ kleding ook zou doen) of trek je aan wat schoon is? Hoe ga je te werk?

Aranka: Inmiddels puilt mijn kast uit van de sportkleding, dus ik kan altijd wel iets mixen en matchen wat leuk bij elkaar past. Meestal combineer ik een sportlegging met print met een effen top of andersom. En natuurlijk een paar coole sneakers om het plaatje af te maken.

Christel: Ik heb ondertussen een hele lading aan sportkleding en kan dus eindeloos veel verschillende combinaties maken. Ik heb zo’n 10 sportbeha’s, 10 broeken (kort en lang) en 8 paar sportschoenen waar ik mee kan variëren. Ik sport meestal in een sportbeha, dus ik kijk altijd welk korte of lange broek daar leuk bij staat. En natuurlijke welke schoenen hier het beste bij matchen.

Hoeveel geld geef je maandelijks uit aan sportkleding? En hoe staat dat in verhouding met wat je aan ‘normale’ kleding uitgeeft? 

Aranka: Ik geef evenveel uit aan sportkleding als aan ‘normale’ kleding. Door #FITGIRLCODE staat mijn dagelijks leven in het teken van een fitte & gezonde levensstijl, dus wil ik wel goed voor de dag komen! En als je mijn sneakers meetelt als sportkleding, dan geef ik stiekem meer uit aan sportkleding dan aan ‘normale’ kleding… (Ah! Als wij sneakers meetellen in de sportcollectie verviervoudigd deze ook direct..)

Christel: Het verschilt per maand wat ik aan sporten of “normale” kleding uitgeef. De ene maand koop ik een volledige nieuwe sport outfit en maar één ‘normaal’ kleding item. De andere maand is het precies andersom. Omdat ik regelmatig sport is het wel fijn om genoeg keuze te hebben, net zoals bij mijn vrijetijdskleding, anders raak ik er op uitgekeken.

Zijn er wat jou betreft do’s of don’ts als het aankomt op sportkleding? Wat kan er echt niet?

Aranka: Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde smaak, maar ik vind jurkjes om in te sporten echt een grote no-no. Bij hoge uitzondering kun je een jurkje of rokje dragen op de tennisbaan, maar daarbuiten vind ik dit echt alles behalve een flitsende sportoutfit.

Christel: Het belangrijkste is dat het lekker zit en dat je er goed in kunt bewegen. Dat straal je namelijk uit! Persoonlijk vind ik het cool als er één item echt uitspringt; een vrolijke sportbeha, een geprinte tight of juist felgekleurde schoenen. Zorg in ieder geval altijd voor goede schoenen. Je oude kunnen nog zo lekker zitten, maar juiste ondersteuning voorkomt blessures.

Voor dagelijkse inspiratie, tips, work-outs, foto’s, healthy recepten en nog veel meer volg je deze knappe ladies op instagram of natuurlijk op hun blog!