Heb jij een favoriet wijnland?

Wijn, die komt uit Frankrijk. Een lekkere Bordeaux wijn, of eentje uit één van de vele andere wijnstreken die Frankrijk rijk is. Althans, zo was jarenlang de opvatting. Inmiddels zijn er veel meer landen, zowel binnen als buiten Europa, waar prima wijn wordt gemaakt. Deze vindt meer en meer zijn weg naar onze slijterijen en speciaalzaken, zodat de keuze die we hebben steeds groter wordt. Uit welke landen heb jij inmiddels al wijn gedronken, en heb je daarmee ook een favoriet ontwikkeld?

Er komt volop wijn uit Europa

We boffen maar, hier in Europa. Wat hier is er namelijk ontzettend veel keuze uit wijn! Als we aan wijn denken, dan denken we nog vaak aan Frankrijk. Maar wist je dat Italiaanse wijn ongeveer net zo veel wordt geproduceerd en gedronken? De landen wisselen elkaar regelmatig af als het gaat om het ‘grootste’ wijnland.

Naast Frankrijk en Italië kennen we in Europa meer klassieke wijnlanden. Hierbij kun je denken aan Duitsland en Spanje, waar jaarlijks ook behoorlijk wat wijn wordt geproduceerd. Maar wist je dat er ook in steeds meer andere Europese landen wijn wordt geproduceerd? Alhoewel we wijn vooral associëren met het zonnige zuiden van ons continent, wordt er ook in Oost-Europese landen steeds meer goede wijn gemaakt. En zelfs in Nederland maken we wijn, al is dat op een heel veel kleinere schaal dan in de grote wijnlanden het geval is natuurlijk.

Maar er is ook wijn in de rest van de wereld!

Dacht je dat wijn iets typisch Europees was? Niets is minder waar. Ja, de klassieke wijnlanden zijn misschien op ons continent te vinden, maar ook daarbuiten weten ze inmiddels prima hoe ze een lekkere wijn moeten maken.

Je zal zien dat veel wijngebieden warme gebieden zijn; daar groeien de druiven het best. Argentinië is bijvoorbeeld echt een groot wijnland, met prachtige wijngebieden die het bezoeken meer dan waard zijn. Ook Chili kent meer en meer een wijncultuur, en heeft goede mogelijkheden om zelf wijn te produceren.

Dat er uit Zuid-Afrika goede wijn komt, vaak ook nog eens erg betaalbaar, dat had je misschien al door. Zuid-Afrikaanse wijnen vinden steeds vaker hun weg naar Europa, en ook in Nederland wordt dit wijnland steeds populairder. Naar een wijn uit Zuid-Afrika hoef je dan ook meestal niet ver te zoeken; je vindt ze gewoon in de supermarkt.

Tenslotte wordt er in de Verenigde Staten ook volop wijn geproduceerd. Dit grote land kent vrijwel alle klimaten en landschappen die je maar kunt verzinnen, waarbij het warme Californië bij uitstek geschikt bleek om wijn te produceren. Ook hier geldt weer dat dit een prachtig landschap op heeft geleverd, dat zelfs bij mensen die niet eens wijn drinken erg populair is.