Hoe gezond is het borstelen van je huid?

Je haar elke dag borstelen is heel normaal, maar de huid van je lichaam borstelen is ook helemaal geen gek idee. Het droog borstelen is al eeuwen een beautyritueel in Japan, India en Griekenland. Je krijgt er een glanzende huid van en iedereen kan ermee aan de slag. Het enige wat je nodig hebt is een houten borstel met stevige haren, een droge huid en een (douche) olie voor erna.

Belangrijkste voordelen van droogborstelen

Doordat je dode huidcellen wegpoetst, gaat je huid zachter en gladder aanvoelen. Wanneer je de dode huidcellen hebt weggepoetst, kunnen je moisturisers ook beter hun werk doen op je huid. De borstel masseert ook direct je huid en stimuleert daardoor de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen. Als je nog een oud laagje zelfbruiner op je huid hebt zitten, wordt dat er ook meteen afgeborsteld.

Kan je borstel mee onder de douche?

De droogborstel meenemen onder de douche is geen aanrader. Het warme water droogt je huid uit waardoor je een minder goed scrubeffect krijgt. Die vijf minuten in je ondergoed kunnen wat frisjes zijn, maar ze zijn het zeker waard!

Droogborstelen doe je zo

  1. Kleed je helemaal of tot aan je ondergoed uit.
  2. Begin onderaan bij je voetzolen en benen. Borstel richting je hart met korte en stevige halen. Laat de borstel al het werk doen en druk niet te hard, want dan kan het je huid beschadigen.
  3. Maak op je buik en oksels zachte ronddraaiende bewegingen.
  4. Wanneer je bij je armen bent aangekomen, begin je bij je handen en borstel je richting de hals.
  5. Sla pijnlijke, geïrriteerde of door de zonverbrande plekken op je huid over.

Volg de bovenstaande stappen regelmatig. Dit kan om de één of twee dagen. Na het droogborstelen is het verstandig om onder de douche te springen. Zo was je de dode huidcellen van je lichaam af. Gebruik na het douchen een hydraterend product om je huid tot rust te brengen en het vochtgehalte weer op peil te brengen.

Onderhoud droogborstel

Net zoals je lichaam, heeft je borstel ook af en toe wat aandacht nodig. Spoel je borstel na elke droogborstelsessie even af in de wasbak. Geef je borstel ook één keer per week een grondige schoonmaakbeurt met water en zeep en laat hem daarna op een geschikte plek drogen. Zo is niet alleen je huid, maar ook je borstel weer blij!