Je hond kan jou dus WEL verstaan

Sommigen verklaren je voor gek, anderen snappen precies wat er door jou heen gaat als je weer met een hoge stem je hond toespreekt. Je weet heus wel dat hij niet terug gaat praten en dat hij waarschijnlijk geen idee heeft waar jij het over hebt. Maar soms kijkt hij je aan en denk je echt dat ie begrijpt wat jij bedoelt. Zou het?

Ja, er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat honden klanken en woorden beter begrijpen dan je denkt. Een aantal Hongaarse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar hoe de hersenen van honden mensentaal precies verwerken. Ze bestudeerden het hondenbrein van herdershonden, labradors en golden retrievers aan de hand van MRI-scans speciaal voor honden.

Hoe is het onderzocht?

De honden werden eerst aangemoedigd met specifieke woorden op emotieloze toon, zoals ‘goedzo’ en ‘kom, snoepje’. Daarna werden de honden aangemoedigd met woorden die een neutrale betekenis hebben, maar met de klank van een compliment, zoals ‘maar!’ en ‘jawel!’. De eerste specifieke woorden met emotieloze toon werden volgens de MRI-scan verwerkt in de linker hersenhelft van de honden en de neutrale woorden met een vrolijke toon in de rechterhersenhelft. Wat is hier nu zo bijzonder aan?

Bij mensen werkt het precies hetzelfde. Dat wil zeggen dat honden woorden en klanken ook gescheiden kunnen houden, wat eerst alleen kon in het mensenbrein. Er was in de scans te zien dat de commando’s met een echte betekenis wel werden verwerkt in de linker hersenhelft, ongeacht de klank. Als het baasje dus een betekenisvol commando geeft op een emotieloze toon begrijpt de hond het wel, maar het beloningscentrum in de hersenen wordt niet getriggerd. Woorden zonder betekenis worden in de rechterhersenhelft geregistreerd, ongeacht hoe ze worden uitgesproken en dat laat dus zien dat honden wel degelijk woordenkennis hebben.

Je zal misschien denken, hoe blijven die honden helemaal stil liggen tijdens zo’n MRI-scan? Ze werden van tevoren goed getraind en kregen voor het harde geluid een koptelefoon op, net als dat bij mensen weleens gedaan wordt. Via die koptelefoon kregen ze tussendoor elke keer de commando’s te horen van een hondentrainer, waardoor ze rustig bleven. Je weet nu dus dat je hond wel (deels) begrijpt wat je zegt en dat je al die gesprekken niet voor niets hebt gevoerd 😉

READ NEXT
5 bizarre gadgets voor je viervoeter
Op deze plekken kan je met puppy’s knuffelen!
De aller- ALLERleukste dieren die je wil volgen op Instagram