Smukstore, hier maken ze de mooiste handgemaakte sieraden en tassen

Yvonne Kloekke heeft in Vorchten haar prachtige winkel Smukstore. Een klein atelier waar zelf ontworpen sieraden en tassen worden gemaakt. Een echt uniek en Nederlands product. Yvonne steekt veel passie en liefde in haar werk. 

Hoe ben je begonnen met Smukstore?

‘In 2010 ben ik begonnen met het maken van een tas voor mijn dochter als surprise voor Sinterklaas. Deze heb ik gemaakt van oude spijkerbroeken en viel erg in de smaak bij een plaatselijke kledingwinkel. Hieruit ben ik tassen gaan maken van leer. Vervolgens heb ik geïnvesteerd in een industriële naaimachine en de rest is geschiedenis.’

Wat vind je het leukste aan jouw winkel?

‘Het maken van unieke producten en bezig zijn met mijn passie. Het uitvogelen van bepaalde technieken om deze vervolgens toe te kunnen passen in de ontwikkeling van mijn producten, daar krijg ik een kick van.’

Waar wil je nog in groeien?

‘Ik wil met mijn bedrijf meer online zichtbaarheid creëren. Sinds kort heb ik een webshop waar ik mijn producten aanbied. Naast fysieke verkopen bij lokale ondernemers, kledingwinkels en beurzen lijkt het mij heel mooi om dit gemakkelijk vanuit huis te doen. Op deze manier heb ik als ontwerper meer tijd om in mijn producten te steken.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Het feit dat ik in mijn eentje een herkenbaar merk op heb weten te zetten. Natuurlijk heb ik door de jaren heen hulp gehad van mensen om mij heen, maar het idee dat ik dit (grotendeels) alleen voor elkaar heb weten te krijgen ben ik stiekem toch erg trots op.’

‘Laatst was ik met mijn dochter in Groningen, een gezellig moeder-dochter middagje. Tot mijn grote verbazing zie ik iemand lopen met een door mij gemaakt heuptasje van Smukstore. Hoe gaaf is dat!

Hoe ervaar je jouw klantenkring – wat voor soort mensen zijn het?

‘Mijn producten liggen bij BATS! (Veessen) en bij Dick.and.co (Heerde). Over het algemeen zijn dit vrouwelijke 50-plussers uit de buurt. Echter verkoop ik mijn producten niet alleen in lokale winkels, maar ook via internet. Denk hierbij aan Etsy, Instagram of rechtstreeks vanuit mijn eigen webshop. Deze klanten zijn vaak wat jonger en zijn niet alleen beperkt tot Nederland.’

Wat maakt jouw winkel uniek?

‘Alles is handgemaakt en in kleine oplages. Geen massaproducties. Ik blijf niet hangen bij één product maar blijf innoveren, ontwerpen en probeer nieuwe dingen. Ik maak veel gebruik van leer in mijn producten. Het leer wat ik inkoop is overgebleven restpartij. Het leer wat overblijft na mijn eigen creaties, verwerk ik vaak in nieuwe, kleinere producten. Denk bijvoorbeeld aan een telefoon of heup tasje wat gemaakt wordt van het afvalleer van een grotere tas.’