Vier manieren om je verwarmingskosten te verlagen!

Tegenwoordig wordt het steeds duurder om de verwarming op volle toeren te laten draaien. We zetten liever de radiator wat kouder of laten hem soms helemaal uit. Een paar extra sokken aandoen of een extra deken om ons heen slaan is aantrekkelijker. Want zeg nou zelf, iedereen wil zijn verwarmingskosten verlagen. Zo doe je dat.

Kosten verwarming

Het warme water door dat door de radiator stroomt is helaas niet gratis. De kosten van een energierekening bestaan uit: het verbruik per m3 van stroom, gas en energie, de vaste leveringskosten van het energiebedrijf en eventueel een energiekorting als je bezuinigt. Het verbruik is vaak de grootste boosdoener, op een koude winterdag lopen de gemiddelde kosten van verbruik op tot zo’n zeven euro per uur!

Tip 1! Verwarmingskosten verlagen doe je door regelmatig je radiator schoon te maken, zo blijft de radiator de warmte optimaal vrijgeven en blijft de lucht ook nog eens fris en schoon!

Temperatuur

Per graad dat je de thermostaat lager zet, bespaar je zo’n 7 procent aan verbruik per jaar. Dit is per jaar een besparing van 120 euro. De meest gewenste temperatuur voor binnen is 19 graden en voor de vloerverwarming wordt 18 graden geadviseerd. Pas wel op dat je huis niet te koud wordt, want dat is ook niet goed voor de hoeveelheid vocht binnen. Verder is het slim om elke avond de thermostaat op 15 graden te zetten. ’S Nachts merk je weinig van de kou als je lekker onder een dikke deken ligt én deze actie bespaart je ook nog eens 125 euro per jaar. Je verwarming hoger of lager zetten brengt geen extra kosten met zich mee, dus kijk vooral wat jou het beste uitkomt. Het is slim om de kamers die je niet veel gebruikt, zoals de kamers boven, niet zo erg te verwarmen.

Isoleren

Een van de beste opties om je verwarmingskosten te verlagen is nog steeds om je huis goed te isoleren. Zo komt er geen warmte in of uit je huis. Lekker warm in de winter en koel in de zomer. Het advies is om ook gelijk heel je huis te isoleren, het zal even een prijskaartje hebben, maar de komende jaren zul je er aan verwarmingskosten veel op besparen!

Heatfan

Lagere temperatuur, bezuinigen en goed isoleren zijn de meest bekende opties, maar heb je ook al eens gehoord van Heatfan? De Heatfan is een radiator ventilator. Het systeem past op bijna elke radiator en klikt zich vast door middel van magneten. Het geluid dat de ventilator maakt, is onder de 20 decibel, dit is nog zachter dan een tikkende klok. Dus voor de mensen met gevoelige oren, zal het systeem niet storend zijn. Je kunt de radioventilator plaatsen waar je wil en door de kleine oppervlakte staat het ook nog eens ontzettend mooi!

De ventilator zorgt ervoor dat het water dat door de radiator stroomt zich extra snel verwarmt en de warmte zich sneller en beter verspreidt in de ruimte. Ook geeft de Heatfan meer warmte af dan een normaal systeem. Dit komt doordat de radiatorventilator bij een lage temperatuur zorgt voor heel veel warmte. Op deze manier kun je heel de dag je radiator op een lage temperatuur te zetten om toch hetzelfde effect van warme te krijgen als zonder ventilator. Je bent zuinig én efficiënt aan het stoken. De ketel zal in kortere periode verwarmen en ook afslaan wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, dit komt door de warmtesensor die aan de binnenkant zit. Hij brandt dus minder vaak en korter en geloof me, dit bespaart een hoop geld.  Het verbruik van de radiatorventilatie is ongeveer 1 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer € 0,25 per Heatfan per jaar!

HeatFan 5 - Dubbele Set Radiator Ventilator - HeatfanHeatFan 5 - Dubbele Set Radiator Ventilator - Heatfan
foto’s : heatfan.eu