Waar blijft toch dat ideale gewicht?

Je traint je meerdere keren per week helemaal suf en je hebt nog nooit zo gezond gegeten en tóch lukt het je niet om je ideale gewicht te bereiken. Frustrerend! Ik zie dagelijks mensen in de praktijk die enorm gemotiveerd zijn en onwijs hun best doen maar toch niet van dat buikje of de love handles afkomen. Hoe kan dit? En nog belangrijker: wat doe je eraan?

Tijd

Neem je tijd! Dat buikje was er niet binnen een week en zal (helaas!) ook niet binnen een week weg zijn. Geef je lichaam de tijd om in balans te komen.

Hormoonbalans

Hormonen bepalen voor een deel waar je vet opslaat en hoeveel vet je opslaat. Heb je last van een buikje dan kan het goed zijn dat je overheersende hormoon cortisol is. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Probeer stress zoveel als mogelijk te mijden (makkelijker gezegd dan gedaan, I know…). Daarnaast kunnen dingen als overtraining en koffie zorgen voor een piek in je cortisol niveau. Heb je vooral last van vetopslag op je benen en billen? Dan kan het goed zijn dat je overheersende hormoon oestrogeen is. Je kunt dit hormoon onder controle houden door meer krachttraining te doen, fyto-oestrogenen te vermijden (dit zit bijvoorbeeld in plasticflesjes en soja-producten) en door geen hormoonhoudende anticonceptie te gebruiken.

Pssst… Lees hier hoe je kunt werken aan een perfect uitgebalanceerd cortisol niveau!

Hoeveelheden

Je eet al gezond maar eet je ook de juiste hoeveelheden? Misschien eet je wel te veel, zelfs van ‘gezonde voeding’ kun je namelijk aankomen als je er teveel van eet! In de praktijk zie ik dit niet heel vaak, vrouwen slaan vaker door naar de andere kant en eten te weinig. Hierdoor kun je grote tekorten oplopen en daarbij komt je vetverbranding op z’n gat te liggen.

Gezonde darmen

De darm wordt erg onderschat maar is een belangrijke spil in ons lichaam. Er leven zo’n 10 biljoen darmbacteriën in onze darmen. Is je darmflora niet in balans, dan kunnen verschillende gezondheidsklachten de kop opsteken: vermoeidheid, slechte stoelgang en buikpijn. Ook kan het zorgen voor een vertraagde vetverbranding. Je darmen zorgen er voor dat voedingsstoffen uit onze voeding worden gehaald en in ons lichaam worden opgenomen. Bij een onevenwichtig milieu in de darmen kan de opname van voedingsstoffen worden belemmerd. Hierdoor kunnen er tekorten in vitaminen en mineralen ontstaan.

Wil jij een keer laten onderzoeken of je een tekort hebt in bepaalde vitaminen en mineralen? Dit kan heel makkelijk door middel van een bloedonderzoek. Speciaal voor alle MonStyle lezeressen bied ik een eenmalige korting aan: je krijgt nu € 20 korting op een intake consult! Lijkt dat je wel wat? Stuur dan een mailtje naar: cil@yourhealthcoach.nl. Hopelijk zie ik je snel!

Liefs, Cil